tisdag 3 september 2019

Mangolddolmar i smörad kålbuljong med renfärs och rårörda lingon från Hälsingland



Just nu ”betar” vi ur frysen och mest då av fjorårets skörd för att få plats med det nya. 

Hmm! Det var i alla fall tanken, men så står jag där med ett gäng nyskördad mangold med vackra stora blad och så står jag där med ett fång röd rysk grönkål (odlad i Sverige från mitten av 1800-talet och därför kompartibel till torpets ålder) och med vackra nyskördade morötter, romansallad och bönor, jamen det är ju inte kattskit direkt.

Och K hävdar samtidigt att hon inte tycker om kåldolmar. 
Så slag i saken. 
Det fick bli mangolddolmar på renfärs, ris, hårt stekt grönkål och sedan ugnsbakade och så på med en grönkålsbuljong de sista 25 minutrarna. Till blev det en bottenredd klassiker på grädde, grönkålsbuljong (spadet från dolmarna) madeira och brunost.
Men se det blev ju alldeles fantastiskt gott en vanlig tisdag och med en smulpaj på Hovraäpplen därefter. Och K tar tillbaka det där om dolmar.

Oj, vi har så det räcker till i morgon också, vajjört!