lördag 30 januari 2010

Fröet, studentens billiga alternativ


Det var kring 69-70, jag hade kommit in på Konstfack och var alldeles för ung och levde på råris, potatis och linser. I undantagsfall när jag hade råd, drygade ut studielånet med jobb som fönsterputsare på Wasabolaget, gick vi på stans billigaste "restaurang" Fröet. Jag vill minnas att tidningen Expressen var där för att recensera maten och som första restaurang fick Fröet en överkorsad geting.
Men hippiesarna kring krogen var tidigt ute och basunerade redan då ut att allt var makrobiotiskt närodlat (innan begreppet inte ens var uppfunnet) med vilket menades att alla grönsaker kom från odlare i Mälardalen förutom såserna som var soja från Asien (egentligen den enda krydda som bjöds). Jag tyckte det var gott...tror jag...eller om det var priset, någonstans kring 2:50 för en jättetallrik.
Det slår aldrig fel, varje gång jag lagar linser eller kokar råris kommer jag att tänka på den där tiden och får tidens smak i munnen när jag äter. Det är roligt och det ger en extra dimension åt något så simpelt gott som linser. Igår kryddade jag dem med saltflott från fläsket som vi åt till, ett alldeles utmärkt rimmat stekfläsk från Percy's.