torsdag 3 december 2009

Vinteride i kållandet

Skockbädden som den riggats för vintern

I veckan var vi i kökslandet och rotade - gjorde allt det där som inte blivit gjort - skötte om det sista. Eftersom det varit så varm höst brådskade ingenting egentligen. Som att täcka kronärtskockorna till exempel.
Jag läste för en tid sedan ett brottstycke ur Arvid Månssons trädgårdsbok från 1642 förmedlad i den alldeles utmärkta "Trädgårdens Snillen" av Monika Björk (Prisma) och om hur man får kronärtsskockplantor att överleva vintern.
"Första sommaren mognar de inte allmänt", skriver han. Därför ska man täcka dem med bräder, halm och hästgödsel. Jag har tagit kompost, halm och bräda istället och tätat till noga kring plantorna.
För en tid sedan lyckades jag få upp en planta andra säsongen och det var precis som beskrevs i trädgårdsboken från 1600 talet - plantan gav rikligt med skockor. Om sex månader vet vi hur årets täckning lyckats. - det är det som är spännande med trädgård, så långt har inget gått fel - så långt kan jag redan nu drömma om kilovis med saftiga skockor till hösten 2010.