torsdag 22 februari 2007

Studentaftonen - vilken grej


Alfred, drängen hos Emil i Katthult, Björn Gustavsson

Det stormade utanför, snön vräkte ner på tvärs - inne i Akademiska Föreningens stora sal fanns en intim värme, ett skratt och gemyt. En kväll till minne av Astrid Lindgren 100 år.
När Björn Gustavsson sjöng "Jag är en fattig bonddräng" tillsammans med Georg Riedels bas kom det tårar hos publiken. Det var en storartat kväll.

Karin Nyman och kusinen Barbro Alvtegen

Astrid Lindgens dotter Karin Nyman är rasande lik sin mamma i tal och i gester, i leendet och i skärpan. Hon lockades att berätta att det faktiskt var hon som döpte Pippi Långstrump.
Pippi satt där själv, Inger Nilsson och hon är väldigt trevlig och hon berättade om skräcken vid inspelningarna för den där elaka lilla apan, hr Nilsson och hur han både kissade och bajsade på den lilla ivriga, men blyga skådespelaren, nio år gammal och från landets utbygd; Kisa.

Inger Nilsson delar sin tid med att vara skådespelare på halvtid och läkarsekreterare.

Gunvor Runström och Barbro Alvtegen träffade jag för första gången igår kväll och på scenen.Gunvor och Barbro är brorsdöttrar till Astrid Lindgren och alltså kusiner till Karin Nyman. De vårdar barndomshemmet i Småland och de berättar levande om Astrid och hennes föräldrar. Det är lysande berättat och det är som att lyssna in sig i en klans hemligheter. Man följer med in i stugan och man vill vara kvar och höra mer och det är så spännande, och roligt. Kvällen var skratt, täta skratt tillsammans.

Anna Sahlin sjöng innerligt.

Anna Sahlin var Anna i Bullerbyn och jag kunde berätta för henne att kräftfisket i Bullerbyn säkert är något av det mest nationalromantiska som skrivits och där mat, gemenskap, njutning, glädje och skratt möts i ett förtrollat ljus vid en stilla sjö i ficklampornas sken. Sedan sjöng hon med George Riedel så att det riktigt värkte.
Marianne Söderberg höll ihop det hela och lät mig förklara lite ur det gastronomiska skafferi som Astrid Lindgren öppnar i sina böcker och där det mycket handlar om att beskriva hur människor är genom att berätta vad de äter - gör det, titta på vad människor lägger upp vid kassan i snabbköpet, de som kommer före i kön. Se vilka de är efter de varor som de ska betala för, det är nästan genanta insikter man får ibland.
Marianne Söderberg har en sådan stor humor bakom den ganska torra ytan, det är väl växlingsspelet som gör det - sådant gillar jag.

Nästa studentafton har Oscar lockat Anita Ekberg till pytten

Så var de där bakom som inte syntes på scen. En av dem lunchade jag med på Grand Hotel dagen innan. Han heter Oscar Edlund och kommer närmast från en treårig utbildning på Grythyttans hotellprogram. Det var på Grythyttan vi träffades första gången då vi åt en middag tillsammans i pofessor Tore Wretmans bibliotek och jag fick diplom för min bok "Järnspisar, Hackekorv och tabberas" och som var anledningen till att jag fick sitta på Studentaftonens scen och prata igår kväll. Oscar har jobbat med studentaftnar sedan han var 19 år gammal och har tillsammans med Akademiska Föreningens studentaftonsutskott lyckats locka till sig folk som annars sällan eller aldrig ställer sig inför publik och pratar. Karin Nyman är ett sådant exempel.

Pytt med tillbehör

Många timmar höll vi på och efteråt var det traditionsenlig pytt med öl och snaps och kaffe och punch med studentikosa sånger till spriten. Snön yrde och vinden tjöt och från värmen därinne rann snöflingorna i rännilar smultna på utsidan av fönstren.

Grand Hotel idag kloockan 12 - magnifikt som vanligt


En klassisk servitris med en "tupp bakom örat", härligt!

Att det sedan skulle ta hela dagen idag för att ta sig hem bekymrade ingen då. Eftersom inga tåg gick så gick istället tiden åt till en stor härlig lunch på Grand Hotell och det var där servitrisen fick frågan om vad en "Tockfarmens tuppterrin med salvia, romansallad, vitlök och creme fraishedressing" var för något.
"Jo en terrin är en liksom en tupp utan huvud och fötter som bakats med en grej på"! Det är en klassiker från och med nu.

Grand Hotells lunchfläsk med kummin och dallrande smakbärare, gräddig surkål och potatis från Bjäre.


Björn Gustavsson, Inger Nilsson, Karin Nyman, Barbro Alvtegen och Marianne Söderberg inför kvällens framträdande