söndag 20 maj 2007

Det blommar i dalen


Vallmon är sprickfärdig

Det är så roligt nu. Odlingslotterna våra ligger som i en dal. Tyvärr i "norr-söderläge" så när nordan sätter i blåser den rätt igenom vår dal. Men nu blommar det så smått i perennrabatten.
Det är sådant som får den store mannen på knä - med hackan i hand.
Så var det någon som sa när han gick förbi förra året och jag låg i perennrabatten med hackan i hand och luckrade och tilläggsgödslade.
-Jaså Du, det behövdes en kolonilott för att få Lager på knä!
Och han lät som en präst också - mässande.
En marktäckare i väntan på att bli utplanterad

Idag fick jordgubbarna en luckring och rensning - de blommar redan - sedan brast spaden av rost.
Idag fick gången en genomgång mot ogräset - sedan brast skaftet.

Min älskade löjtnantshjärta

Så kom Rodjana med "kao pad gai" - stekt ris med kyckling - i små foliepaket, ett till oss var. Och vi plockad gräslök och ramslök och persilja och blandade i - helt fantastiskt gott.
Sedan gick vi hem.

Retrosug - varma mackor


Jag visste inte att jag hade samma retrosug som Gitto häromdagen, men kunde konstatera det efter att nyss ha läst hennes blogg.
Egentligen började det med att vi ställdes inför valet och kvalet att (1.) kasta, (2.) göra potkäs eller (3.) varma mackor av alla små ostbitar som lämnats kvar i plastfilm och plastpåsar på olika ställen i kylen.
Bland brödet låg en "rulle" "pizzabottnar" - dvs polarbröds rågkakor - och i höstas köpte vi två flak med tomatsås i papperskonserv. Vitlök och färsk timjan från balkongen fick gå i tomatsåsen som vi bottnade med. Några champinjoner skars upp och lades över med lättrökt konsumskinka i bitar. Besväret var att riva all ost - några hårda som f-n (gammal parmesan) - en del underbart doftande (en bit Hawarti) och några tråkostar (som mellanlagrad Svecia). Blandat blev det en kökkenmöddingost.
En tomat fick skivad singla över mackorna och så osten riven och i drivor. Längs på toppen lade vi två sardellfiléer och en salviablomma.
Ett riktigt gott te gick igång samtidigt - tidsåtgången är ungefär densamma. Fina tekannan togs fram - den som rymmer några liter - och friska vattnet fick ett uppkok precis tills de stora bubblorna skulle börja.
In i ugnen på högsta grill i mitten - hänger Ni med?
När osten bleksmält är mackan genomvarm och då ska den upp högst upp för att få färg - det är en konst att göra varma mackor också!

I väntan på god smak


Sent omsider ligger de där och saltvattensimmar. Två burkar med ank och kalkonägg i stark saltlake.
Igår skrev jag att de är klara om tre veckor eller när de sjunker till botten, mättade av salt. Oftast väntar vi inte så länge innan vi börjar äta av våra kaikem. Vi är där och tar ett ägg då och då redan efter en vecka.