onsdag 20 december 2006

Flugmat fl'åt, ska vara flygmat


När SAS var ungt lockades passagerare med stekt kyckling med gelé, stekt kulpotatis och sås. Sedan blev det än bättre både för förstaklasspassagerare och apklass.
Thaiair, som skapades av SAS, fostrades till goda gastronomiska egenskaper.
Men nu "is the bottom nådd". Borta är vällust och glädje, njutning och lockelse, smak och kunskap.
Aluminiumasken med någon varmhållen osaltad och okryddad röra benämns inte längre med vad det är utan möjligen efter råvara. "Idag serverar vi kött med pasta och fisk som alternativ".
När serveringen började spreds en unken fiskdoft som mest påminde om skolmatsal med varmhållen torsk på 70-talet. Köttet var några sega bitar i odefinierbar sås och med ett nystan plattpasta som var kallt längst inne (SAS Bangkok-Köpenhamn SK 972). Det bröd som serverades till var isat och med torrskador i kanterna, hårt, gammalt.
Kommer ihåg för bara kort tid sedan hur man vaknade med nybaktdoft till frukosten - i går morse var det samma tråkbröd som till middagen och med iskall pressad fetskinka, en marmelad i litet plasttråg och ost som var helt smaklös - hur lyckas man fördärva ett vinnande koncept. Hur lyckas man göra mat så erbarmligt dåligt.
Många timmar tidigare flög vi en kvällstur med Thai och förväntade oss inte mer än kaffe och kaka. Den kakan glömmer jag inte för den snodde jag med mig i bröstfickan. Nu blev den lite platt och lite illa tilltygad, men tillräcklig för att fastna på bild. En, ja det ska väl vara sockerkaka, svampig bit som mest liknar rågbröd och som kallats för det upphetsande varumärket "Puff & Pie".