Biff med lök |
En av mina favoriter om den är tillräckligt saltig och het och om köttet inte är överstekt.
Resträtter finns över hela världen. Det här är en thailändsk
som kan varieras i det oändliga. Huvudingrediensen är wunzeen, glasnudlar. Som
med köttet gäller det här att de inte kokas till förtvivlan och blir oregerligt
sladdriga. Lägg knytet i en bunke och häll på kokande vatten så det täcker. Låt
ligga i sju minuter och klipp sedan med en sax så blir de lättare att ta från tallriken
och framförallt lättare att blanda med andra ingredienser.
I slutet av veckan köpte vi hyfsad biff för en klassisk biff
med lök. Fick en biff med rejäl fettkappa och grillade i grillpanna till en
innertemp på 48 grader. Stekte lök långsamt i 40 minuter och tajmade med att
biffen blev klar efter att ha fått ligga på skärbrädan i tio. Blev väldigt bra.
Grillade på samma sätt resterna efter att vi ätit våra
rejält tilltagna köttbitar. Det blev en tre centimeter tjock ände av biffraden
och med mycket välsmakande fett. Lätt kallna helt och dagen efter skar jag den
i tunna skivor för en ”Jum wun zeen ngua” (glasnudelsallad med oxkött).
Asiatiskt finns här kinasallad, vårlökar, selleriblad, chili, vitlök. Men efter
att ha gjort dressingen av Augusts egenodlade heta chili, lime, vitlök, fisksås
att hälla över salladen grillade jag kluvna västeråsgurkor från trädgården och
nyplockade egenodlade vaxbönor som först fått koka separat.
Bottnade fatet med bönorna i bitar, över lade jag nudlarna,
det skivade köttet sedan och de grillade västeråsgurkorna överst. Det hela
dressades med den heta fisksåsen.
Så jäkla gott, vill jag lova.