måndag 6 augusti 2018

Sallad på biff och glasnudlar, bästa sommarmaten

Biff med lök

 En av mina favoriter om den är tillräckligt saltig och het och om köttet inte är överstekt.
Resträtter finns över hela världen. Det här är en thailändsk som kan varieras i det oändliga. Huvudingrediensen är wunzeen, glasnudlar. Som med köttet gäller det här att de inte kokas till förtvivlan och blir oregerligt sladdriga. Lägg knytet i en bunke och häll på kokande vatten så det täcker. Låt ligga i sju minuter och klipp sedan med en sax så blir de lättare att ta från tallriken och framförallt lättare att blanda med andra ingredienser.

I slutet av veckan köpte vi hyfsad biff för en klassisk biff med lök. Fick en biff med rejäl fettkappa och grillade i grillpanna till en innertemp på 48 grader. Stekte lök långsamt i 40 minuter och tajmade med att biffen blev klar efter att ha fått ligga på skärbrädan i tio. Blev väldigt bra.


Grillade på samma sätt resterna efter att vi ätit våra rejält tilltagna köttbitar. Det blev en tre centimeter tjock ände av biffraden och med mycket välsmakande fett. Lätt kallna helt och dagen efter skar jag den i tunna skivor för en ”Jum wun zeen ngua” (glasnudelsallad med oxkött). Asiatiskt finns här kinasallad, vårlökar, selleriblad, chili, vitlök. Men efter att ha gjort dressingen av Augusts egenodlade heta chili, lime, vitlök, fisksås att hälla över salladen grillade jag kluvna västeråsgurkor från trädgården och nyplockade egenodlade vaxbönor som först fått koka separat.
Bottnade fatet med bönorna i bitar, över lade jag nudlarna, det skivade köttet sedan och de grillade västeråsgurkorna överst. Det hela dressades med den heta fisksåsen.

Så jäkla gott, vill jag lova.