måndag 7 mars 2022

Putell på er grevar och baroner

 


Det är Kolingen (Albert Engström) som står utanför fönstret till en restaurang av finare snitt och med en flaska i handen. Där inne dinéras det och Kolingen unsläpper sig raden: "Putell på er grevar och baroner"

Men det här handlar inte om grevar ur ett klassperspektiv utan om de verkliga skönheterna till grevar.

Jag satt för väldigt många år sedan (kanske 25 eller fler) på Café des Fédérations i Lyon en namnkunnig bouchon. Jag satt där för att äta tillsammans med Sven-Gunnar Svensson. Kommer inte ihåg vad vi åt till vare sig förrätt huvudrätt eller dessert - jo förresten förrätten var förmodligen en  Sallad Lyonaisse och huvudrätten var väl en chouchroute med confiterade anklår precis som den även serverades på Brasserie George.

I alla fulla fall så ställdes det fram skålar med grevar. En delikat restprodukt när man smälter ister. En tid inte så ovanlig i Sverige där de framställdes i slakteriernas kokerier och var en proteinräddning i kristid. Numera ett alldeles utmärkt och härligt fett tilltugg passande alkoholfritt såväl som till vin och öl.

Igår fick jag tag på grevar i affären. Det brukar dyka upp titt som tätt, märkligt nog i hyllan över Polska och Ryska delikatesser (om er affär osannolikt har en sådan)