söndag 29 maj 2022

Den där lille parveln som aldrig ger upp - August - Idag fyller han 15.


Han föddes idag för 15 år sedan och tvärdog direkt. Bara sådär slutade andas. "Det här ser inte bra ut", sa jag. "Jodå, sa barnmorskan på Danderyd". "Nej, absolut inte". "Du har rätt", sa barnmorskan och slet iväg med August i väldig fart. 


Det blev sådär att tiden stannade. Mamma Na, helt omtöcknad efter en ganska besvärlig förlossning, min andning stoppade också. Sprang efter och in i ett rum med all utrustning man kan tänka sig. Och där låg han min lilla pojke, uppkopplad med slangar för syre och kablar för analys. 


Jäklar som marken kan svikta, när hopplösheten blir evig och förlusten oändlig. 

Tiden var fruktansvärd lång i mig, men bara någon minut i verkligheten. Där låg han plötsligt och skrek och sprattlade.

Fullständigt dränerad på kolhydrater gick hans system ner så mycket att han inte orkade suga i sig från bröstet, inte ens andas. 

Han var okej August, men fick ligga kvar på BB under tio dagar och med ständig övervakning. Blev sönderstucken av ständiga blodprov. När så fullständig balans uppnåtts släppte läkarna taget om honom och garanterade att han inte skulle få några framtida men.  


I veckan som var reste vi upp till torpet. I bilen började han sjunga, olika stämmor ur repertoaren i Sollentuna gosskör. K och jag satt alldeles tysta och bara lyssnade, så inträngande vackert, en så fantastisk röst, en klang som fyllde inte bara bilen utan också våra inre. 

Nu har jag fått förmånen att kampera ihop med den här gossen från mina egna 55 till 70. Jag är så tacksam för det. Hans sällskap är så utvecklande, så givande och det är "föräldra-barn-kärlek" på riktigt. Vi arbetade i trädgården, gör om det mesta. August kom ut och ropade att lunchen var klar. Jag berättar det nu på hans födelsedag för ett rikta sökljuset på hans säregna begåvningar. På rösten, på musiken, på kornetten (stod på farstun och spelade sommarpsalm ut och bort mot de blånande bergen), på maten. Där var uppdukat med hemlagade vårrullar och en himmelskt god buljong med dumplings fyllda med anka och ingefära.

Samma kväll bakade han helt fantastiska pizzor efter att ha kört padda och plattat till den ny grusinfarten och efter att ha vältat ner ängsblomfrö och åkergräsfrö i matjordsskiktet över det som förr varit en onödigt stor villagräsmatta.  


Älskade unge vad du är bra! Tack för att vi får vara med dig.