fredag 19 oktober 2007

Svensk choukroute och SukiakiTvå middagar på raken, en igår och en idag, och väldigt representativt för hur vi äter till vardags.
Sukiakin kan varieras i det oändliga - ett exempel är tunnt skivad gös som vi hade en gång som en av ingredienserna. Igår hade vi tunna skivor fin kalvlever, thailändska räkor, thailändsk blekselleri, hårt knuten blopmkål, frikadeller av fläskfärs, lök, ägg, glasnudlar och shitaake. Buljongen blir bara bättre och bättre ju längre tid man sitter vi bordet och äter. Sukiakisåsen lagar Rodjana av ostronsås chiliketjap, rostade sesamfrön och en nypa salt. Det hela får koka samman något i en tjockbottnad kastrull. Sedan kan vi inte hålla oss från att spetsa lite extra med nam prig pau.
Det här är understreckat att "äta tillsammans" och ungarna petar av varandras korginnehåll och garvar och man snor räkor av varann. Det är umgänge och det är bokstavligt att "dela sitt bröd".

Idag hade vi också en sådan där onödigt god måltid ihop. Tre kastruller på bordet 1) Svensk choukroute bestående av Melkers Falukorv, rimmat sidfläsk, rökt sidfläsk, tysk braatwurst med vitlök och timjan, Salsiccia och skivad gul lök. 2) Skalpotatis Asterix 3)Vinkokt surkål
Vi åt och åt och det har blivit massor över - finns det några bättre leftovers att snaska på hela helgen?