tisdag 17 juni 2008

MatbedrägeriA
Vad är det för thailändsk rätt om man använder följande ingredienser:
Ägg
rårivna morötter (från ett svenskt salladslunchbord
stekta bitar av fläskkotlett
lök
purjo
risnudlar


B
Och vad blir det för thailändsk rätt om man använder nedanstående ingredienser:
Ägg
färska mungbönsgroddar
kinesisk gräslök
torkad rättika
tamarind
soja
torkade räkor
jordnötter
tofu
socker
chili
lime
nudlar


På A svara vi "Vi vet inte" och på B svarar vi "Pad Thai"


Det var en vansinnigt arg Rodjana som kom hem igår. Hon hade varit och ätit lunch på en närbelägen "Thaikrog" där krögaren går runt och säger att han faktiskt blivit erkänd av thailändska ambassaden för sin mat.
Rodjana beställde en "Pad Thai" - den brukar skilja agnarna från vetet för den säger så mycket om omsorg, kvalitet på råvaror och generositet.

-Det är kränkande att servera gästerna det som serverades mig. Det är fel mot personalen att tvinga dem laga en rätt med de råvaror som är uppräknade under A ovan och kalla det för Pad Thai. Inte en enda thailändare, inte någon, skulle känna igen smaken av Pad Thai i det som bjöds - det var förfärligt.
-Att sedan ägaren började duka av och torka bordet medan vi satt där och bara någon av oss avslutat måltiden är också en smärre katastrof.
-Det här är värre än att packa om köttfärs!
-Detta har blivit resultatet av att "varenda svensk karl som är gift med en thailändska" ska skicka ut dem att bli entreprenörer och i tron att driva restaurang är lika lätt som att stå i det egna köket och laga mat till några som ALLTID tycker det är gott.
-Mat är faktiskt kultur, det är konst. Ett dåligt konstnärligt arbete urholkar kulturen och det är förödande.


Nej, det är inte vare sig A eller B på bilden, det är C- nudelsoppa. Inspirerade från gårdagskvällen då vi slank in hos våra grannar Siv och Jimi på en malaysiskcurrysoppa med fiskbullar och oxkött och en nudelsoppa med oxsvans. Rodjana lagade en nudelsoppa med friterad ctorkad chili, friterade fläsksvålar, risnudlar och bläckfisk. Det är den som är avfotograferad och fått inleda eländet med den misslyckade thailunchen på ett ställe vi aldrig mer kommer att besöka.