onsdag 30 juli 2008
Lera i Vallåkra
Längs ner i ravinen rinner ån, stillsam och med kräftor i, småfisk och doftande av miljontals år gammal lera.
Till den goda smaken i Vallåkra
Dalgången är mystisk och vacker vid Vallåkra Stenkärlsfabrik, huset byggt över den lilla ån som hyser flodkräftor.
Vi brukar göra ett besök hos Åsa Orrmell på Vallåkra stenkärlsfabrik. Här har brutits lera till krukor i hundratals år och i dalgången har hittats spår fossilerade sedan dinosariernas tid. Krukorna är rustika. Saltglaserade i den väldiga ugnen. Den tar fem veckor att kallna efter bränning.
I år överraskades vi av en ytterligare god smak väl värd omvägen. Köket är omsorgsfullt och idérikt. Rodjana åt en inlags sill på macka och jag en rimmad oxbringa. Båda fick kanelsyltade tomater till och bara för den sistnämnda skulle jag kunna åka många mil.
Vi brukar göra ett besök hos Åsa Orrmell på Vallåkra stenkärlsfabrik. Här har brutits lera till krukor i hundratals år och i dalgången har hittats spår fossilerade sedan dinosariernas tid. Krukorna är rustika. Saltglaserade i den väldiga ugnen. Den tar fem veckor att kallna efter bränning.
I år överraskades vi av en ytterligare god smak väl värd omvägen. Köket är omsorgsfullt och idérikt. Rodjana åt en inlags sill på macka och jag en rimmad oxbringa. Båda fick kanelsyltade tomater till och bara för den sistnämnda skulle jag kunna åka många mil.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)