fredag 8 februari 2008

Sältans kök och samling kring en nam prig kapi

Grillade kycklingknyten i bananblad

Vi samlades några stycken hos Staffan, fotograf från Lund och gammal thailandsräv, skåningar allihop, men trots att mestparten i sällskapet är uppfödda på sockerspröda spettekakor och sirapsdrypande skinkstekar så backade de inte för att smaka på nam prig och till och med tycka den påtagliga kapismaken var njutningsfylld. Och jag lovar att i morgon kommer de att längta tillbaka till smaken, doften, sältan, styrkan och alla övertoner av smaker som umamibomben ger. Och de doppade och rullade i kapiröran med morningsgloriblad. slafsade i sig med stringbeans och skurna gurkskivor och en massa andra friska örter som jag inte vet namnet på. Vågar jag säga att det var jag som beställde och föreslog att alla tolv i gänget skulle försöka att smaka förutsättningslöst?
Sedan kom de som på ett pärlband alla rätterna. Saté på kyckling, bananbladsgrillad kyckling med sojasås, friterade räkor och friterade tod man gong, små vitlöksbakade musslor, massamancurry (med ”man farrang” = potatis), geng keiuw wan gai (kyckling i grön curry) etc. En helkväll på en krog som doppar golvet i havet. Och medan vi satt där brakade ett tropiskt, en halv timme lån g, regnväder loss med tordön så att det skallrade.
Skrivtimme nu före nattens sömn och sedan ner i den stekande härliga solen igen – har en Jan Mårtensson på G i solstolen. 34+ idag, 28+ nu klockan 11 på kvällen och minst lika varmt i morgon.