lördag 5 juli 2008

Confidencen här och där


Att äta en confidence betyder att äta i förtroelighet - så borde alla middagar vara reglerade. Att äta fortroeligt.
Jag tänkte på det idag när jag "vallade" svärfar ut till Kina Slott för att undertryka vår vurm för det asiatiska för 300 år sedan.
Där, i en av flyglarna och i anslutning till det gamla fristående slottsköket, flygeln ligger suterräng i förhållande, åts det confidence på samma sätt som kungligheterna åt vid Ulriksdal i det som sedan Gustav III är teater och tidigare var beridarehus.
Här kan Lovisa Ulrika ha dinerat med Carl Linnaeus och matat honom med smultron ett i sänder tills podagern var botad (det går 1400 normalstora smultron per liter bär).
Precis som på Ulriksdal dukas det ståtliga bordet i källaren, i närheten av köket och så hissas hela härligheten upp efter att golvet skjutits åt sidan.
Man kan tänka sig varit gäst och stått vid kanten av bordshålet i ring med de andra middagsgästerna. Så kommer bordet med tända kandelabrer och dekorerat med lemoner, granatäpplen och en stor ananas, skålar med smultron och en fågelstek. En späckad kapun med pomeranser och en sås redd med ägg eller små kycklingar med krusbärssås till, chokladpudding, snömos och en blamanchee med röd gelé.
Jag stod länge framför glasdörrarna och tittade in.