torsdag 18 mars 2021

Vissnade blommor är ganska vackra i alla fallHur var det nu med rosor som ändå är rosor och snus som är snus om än i gyldene dosor, Frödings konstaterande som håller i alla lägen. 

"Strunt är strunt och snus är snus om ock i gyllene dosor", Rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor".

Tulpanerna har stått där i sin vas som bukett som falnat efter vart. Höll sig jättelänge och stod kallt om natten vid balkongdörren. Så sakta gav de upp, blev gråa och tappade kronblad som lade sig vackert på duken under, jag lät den stå, vattnade inte mer och vattnet som var kvar fick evaporera, hela buketten blev torrare, knastertorr.

Länge stod den där och förmedlade vacker nedmontering, men var ändock tulpaner om än vissnade.

Idag begravdes buketten i sophinken. Men rosorna från K står fortfarande vackra efter en dryg månad på skrivbordet.

Att bryta en biffvecka med ostron och chiliJag har i alla fall en beundrare av min chiligryta. August återkommer ständigt med förslaget: "När du ändå
är i affären, kolla om de har någon bra högrev så du kan laga oss en chili".
Hittade en bra högrev förra veckan som avplastades och fick ligga på tallrik i kylens nedre regioner. Igår var det dags. Lagades i fem timmar i stekgryta efter alla konstens regler (några bryter jag medvetet och har i lök som efter två timmar inte finns en bit kvar av. den reder såsen jättebra).

Rökig och het.


Så kom jag över sex ostron, de enda som fanns kvar (Anders Mård!). Ostron odlade i bassänger i havet söder om England. Över förväntan sötsalta och välsmakande som förrätt.
Var övertygad över att chilin skulle räcka till åtminstone två middagar, men pyttsan. Av ett och ett halvt kilo fin högrev blev det över en pytteportion till en singellunch.


Appropå pytte och pyttsan så blev det kylskåpsrensning till en av våra luncher, August äter hemma till följd av distansundervisning. Till pytten åkte kall tärnad potatis, lite biffrester, några kokta rotsaker, lite som fanns kvar i frysen av en krögarpytt, lite persilja från en trött ruska på diskbänken och tärnad falukorv som jag tänkte spara till Assar. Med två stekta ägg och HP-sås var det så vi klarade oss så att säga.

Biff med lök till lunch

Visst är det härligt med så mycket välhängt kött i kylen att det även räcker till en lunch dagen efter middagen. Älskar biff med lök nämligen, men nu är det slut för det här veckan.