fredag 20 mars 2015

Skygrytan på spisen igen


Antunalammen ger mig en hög med lammben vartefter vi njuter av köttet. Lammben blir en helt fantastisk buljong, knäckta, brynta och tillsammans med hårt brynt lök, morot, palsternacka, selleri, lagerblad, vitlök, pepparkorn, purjo och ett trassel av vårens första timjan (jo den finns som lite smågrönt under fjorårets vissnade). 

Låter skygrytan stå på svag värme i ett dygn eller längre. Fyller över med kokande vatten om det behövs. Silar sedan av i chinoise och kokar ner tills mäktig.

Den går ihop som gelé när den kallnat och håller en dryg vecka i kylen. Bara att pytsa i matskedsvis där det behövs smakförstärkning eller användas som bas i såser som i en lammdemiglace monterad med en espagniol och smörad till högsta blankhet.

Mer om "skygryta" här

Kanelstinn äppelkaka med prekär syra


Fortfarande finns det faktiskt svenska vinteräpplen att få, även om de sjunger på sista versen. Eftersom kylan fortfarande kryper med vinden runt husknuten ha våren ännu inte etablerats på Antuna Lugnet, men så alldeles snart och man kan hjälpa den lite på vägen genom att äta upp vinterhalvårets goda äpplen.
Kristina gör en smulpaj som är att dö en smula för och som kan varieras efter årstid med allehanda bär och frukter. Ser fram mot den med våra första späda rabarber. (Kan förresten inte undanhålla en återblick till det här).