tisdag 29 september 2020

Fan vad tiden går - 20 år på ett kick - men Falukorven består

"Ugnsbakad falukorv med stuvade makaroner i köket på torpet i Håvra"

Ser den ibland dyka upp på bokbörsen och antikvariat på nätet, "Femton kockar och Falukorv" en bok där jag skriver allt man behöver (eller på den tiden i alla fall behövde) veta om Falukorven, historia, smakvariationer, ingredienser. Spårade lite på kul denna korv till antikens rom där den stektes med kummin.


Ett bollblank jag hade var Werner Vögeli i salig hågkomst, ett annat var med på TV ikväll i mästerkockarna i fyran, Roland Persson. Tillsammans med en massa andra vänner på den tiden bjöd de jämte mina ord om korven på egna recept. Jäkla kul grepp som sedan Björn Kronvall gav ut på Kronvalls förlag i inbundet skick och med silverfoliering i linnepärmen. 


Det slår mig nu att det är 20 år sedan ganska exakt som boken kom ut.  Då hade vi som en första galen idé att sälja den i livsmedelshallarna vackade i kyldisken tillsammans med Falukorv. Det gick tydligen in för miljö och hälsa, men som idé var det ju skoj.

Kommer ihåg att jag stod på torget i Falun under "Falukorvens dag" och signerade falukorvsböcker av hjärtans lust. Det var min första kokbok. Sen blev det ju en hal rad, men det är en annan historia.