måndag 28 maj 2018

...är snus om än i gyllene...


Inte mer än 36 timmar. Längre tar det inte att göra ett alldeles utmärkt snus, förvisso lössnus men till en minimal kostnad jämfört med hutlösa priser för en enkeldosa i affären.
Jag köper råtobak av finare märke. Det vill säga ekologiskt odlad tobak mald till något som är lite grövre än ettan. Priset per kilo färdigt snus blir då 120 kronor. Att jämföra med industrisnuset "ettan" som i "billigbutiken" kostar 1330 kronor kilot.

Har provat med att köpa hela tobaksblad som råtobak för att sedan mala i min egen snuskvarn vilket inte var en så god idé. Tobaken "yrde" runt med hysteriska nysningar till följd och faktiskt också aningar av snussjuka, dvs nikotinförgiftning med yrsel och illamående. Det är ju ingen barnsak det här med snus och tobak, väl nyttjat och med klokskap så räddar det liv.

Nu ligger det här  vakuumpackat och sedan i fryset. Försörjd för de närmaste månaderna. Skulle jag köpt samma mängd i affären hade det som minst kostat 3325 kronor och då med en tobak jag inte vet ursprunget.

Det finns flera olika sätt att göra eget snus. Jag kör rent av, inga krusidullöer med konstiga smaksättningar. Jag vill ha en ren tobakssmak så den enda kemin är salt och soda. Eftersom jag fryser snuset så behöver jag inget konserveringsmedel och med exakt rätt mängd vatten i snuset behövs heller inte konsistensgivare.

Den här gången prövade jag att snabbfermentera snuset hårt packat i behållare i ugnen inställd på 90 grader. Det tog totalt 36 timmar från lösflygande råtobak till färdigt aromatiskt snus. Annars brukar jag långtidsfermentera i 70 grader i en gammal riskokare, då tar det en vecka och med ständiga omrörningar. I början när jag gjorde eget snus byggde jag en ugn som häll rät temperatur av en gammal kylväska och en 60wattslampa. Det gick också bra men lampan exploderade några gånger och nu är det ju också svårt att få tag i dessa värmealstrande lampor.

Nu säger vän av ordning att det är åt helvete att göra reklam för snus så här ogenerat och utan att lyfta fram att snus är farligt. Jag gör det, säg att det är åt helvete, men rök då hellre.