tisdag 6 maj 2014

Studenter framkallar det nya ur det gamla. Utgrävningarna vid Broby Bro öppnas igen

Klickar man på den här bilden så är den arkiverad bland mina bilder under rubriken "stavkyrka" och helt klart ska detta stå mellan gåsögon för det är en högst amatörmässig och på gränsen till löjlig fundering nämligen att det som forskarna och professorerna slagit fast är en grav, med många bottnar, anser jag ha en sådan måttmystik att det mycket väl kan ha varit en stavkyrka. Det som talar för är att det finns rester av bosättningar inte längre bort än två hundra meter, att det ligger åtskilliga, båda grävda och inte grävda gravfält i dess närhet. Måtten, inklusive en absid är exakt det gyllene snittet och på snittets kvadratlinje ligger en stor fyrkantigt huggen sten. Om det nu kommer att visa sig att det här är grunden till en stavkyrka OCH en grav så kom ihåg var ni läste detta först!
I måndags, det vill säga igår, öppnades de igenskyfflade gravarna och fornlämningarna. Det var förra året, när utgrävningarna säsongsstängde som breda dukar lades över utgrävningarna och de tillslöts med sten och jord för att grävningarna lätt skulle kunna återupptas närhelst.

Hundratalet studenter har precis i ögonblicket satt sig ner vid det olika utgrävningsytorna och börjat framkalla historien med små, små, skrapningar i jordlagret. Varenda skiftning i färg, varenda liten "hård bit" som inte är sten (och kanske till och med det) antecknas eller tas tillvara och läggs åt sidan efter granskning. Det är ett långsamt framkallande och ett spännande sådant.

Jag har fått förmånen att följa arbetet så gott som, om inte stundligen, så dagligen och dettsutom blivit informerad genom ett utmärkt illustrerat nyhetsbrev över nätet. Det är bara att skicka ett mejl till leif@gronwall.transit.se så kommer uppdateringar över nuläget så ofta som det hänt något intressant (och det händer i stort sett dagligen)

För den som vill ha en föredömlig rekapitulation av förra årets grävningar, där årets nu tar vid från och med igår rekommenderar jag länken här och här är lite av det jag bloggskrev om förra årets utgrävning.