måndag 22 augusti 2011

Exakt tid för Bondbönsvälling


Jag har skrivit om den här goda vällingen förr, då fänkålsdoftande med ett sting i skummet från Pernod. I veckan gjorde jag en variant, Du hittar den längre ner:

Tabberasets bondbönsvälling i kopp I

Det här behöver Du:
1/2 l spritade förvällda och skalade bondbönor
ca 4 dl hönsbuljong
1 liten gul lök
ev 3 cl pernod
1/2 msk fänkålsfrö
2 dl grädde
salt
30 g smör

Gör så här:
Hacka löken fint och låt den smälta i smör i stekpanna. Häll eventuellt på pernod och bränn av.
Koka bondbönorna mjuka i hönsbuljong så det täcker samt stött fänkålsfrö. Häll i lökfräset. Mixa slätt. Pressa soppan genom en sil..
Späd med grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Vispa ner kallt smör.
Skumma upp soppan och servera den i vackra koppar med smörfrästa krutonger.



Tabberasets bondbönsvälling i kopp II
3 dl spritade förvällda och skalade bondbönor
ca 3 dl grädde
1 liten gul lök
1 blad libbsticka
6 cl Dry Gin
salt
50 g smör

Gör så här:
Hacka löken och libbstickebladet fint och låt det smälta i smör i stekpanna. Lägg i bondbönorna och fräs utan att de tar färg. Häll på spriten och antänd (se till att fläkten är avslagen). Flambera tills lågan självdör. Rör därefter över värme tills nästan all vätska försvunnit. Löken reder ganska omedelbart anrättningen. När det återstår en lös, men grov kräm av lök och bönorhälls grädden över och får ett litet uppkok. Salta. Mixa den lilla soppan till ett skum och servera i i små espressokoppar.