måndag 14 juli 2008

Första egna potatisen

Anja, nykokt och första för året.

Det blev en potatismiddag...med sill, matjes med egen gräslök, köpegräddfil och med potatis direkt från landet.
Jag satte ju några stånd ganska tidigt, 8-9 maj, för att ha i sommar. Nu skulle jag bara skatta dem och då "rök" det med tre stånd och det blev väl en dryg halvkastrull med små mandelmassepotatisar, fasta, ändå lite smöriga, mild sälta och med aprikos.

Det är nämligen första gången i svensk jord som Anja odlas. Vi fick dem av Dan Berntsson.
Tack, det är årets potatis, den kommer att gå långt i krogled när väl den kommer i kommersiell odling.
Nu ska vi fortsätta och pröva dem dels mot olika smaker och dels i olika tillagningar där potatis är huvudråvara, hur den binder smör och olja och hur den låter sig lyfta andra feta råvaror, fläsksida till exempel (skulle kunna tänka mig de minsta exemplaren kluvna och så råstekta mot ett gott fläsk).
Samtidigt blommar vår traditionella allmoge. Hade egenodlad utsädespotatis, men det kändes lite redan förra året att den var vikande så jag när inga förhoppningar i år.

Willys kan konsten att skrämma iväg kunder utan att egentligen veta om det!

Han heter Anders. Han behöver ha en lång sittning med sin personal så att de lär känna sin chef. Det är nämligen det som han är. Han är enligt uppgift chef på Willys i Sollentuna/Häggvik och kassörskan sa att det är nog ingen riktigt som vet vad han heter i efternamn för det finns ändå bara en Anders på jobbet.
Anledningen till att jag ville prata med en ansvarig på Willys var att jag har synpunkter på butiken.
En måndag ska man tydligen inte åka dit. Premiär vatten var slut, snuset var slut, melonerna var slut och mjölk med kort datum var utskjutsad framför längre daterad mjölk (tror handlarna vi är dumma i huvudet?)
Så, jag tänkte ta en prat med chefen för det är inte första gången det ser ut så här en måndag och numer är det enda anledningen för mig att åka dit (vatten och snus och ibland en alldeles utmärkt högrev och bra bacon. Inte långt ifrån har det öppnat en ICA Maxi som jag ratar och en gammeldags OBS.
I Sollentuna finns en ICA som är under all kritik och dyr som fan. Vinn ligger i Stinsen och är hyggligt med. Alltså för chefen Anders finns det hot från många håll och kanter och köerna har krympt hos Willys, stimmet och rörelsen i butiken har minskat.
Anders var inte där! Sorry!
Till detta blogginlägg är adressen mailad tilol Willys kundkontakt för ev. kommentar då nu Anders vad-det-nu-är-han-heter-i-efternamn inte var på plats.