söndag 18 augusti 2013

Blomstersallad till lunch med barn och barnbarnDet var meningen att de bara skulle bli något lättare, men kompletterat med hamburgare av utmärkt fetfärs behövde vi inte äta mer igår.

Blomstersallad:
Några primörcirkelbetor, gulbeta, vitbeta kokade mjuka och skurna i skivor
Några vita, några lila och några gula primörmorötter (samma som betorna)
8-10 Gråärtsskidor, sprängfyllda med knastrigt färska ärtor.
Så skulle det vara fem-sex bondbönor och några nykokta nyupptagna potatisar också, men det glömde vi.
20 små blad av palmkål som fått ligga i isvatten, torkats och sedan smörstekt några sekunder tills spröda, sista halvminuten med citron.
I botten en 30 tal nyplockade babyspenatblad som bara vänds i het panna.
Några knippen med plockad gruvsallad
Nyupptagna smålökar i råa tunna klyftor
Plockade små blommor av dill,
Plockade små blad och kronblad från krasse,
två utslagna bondrosors kronblad, sköljda.
Fyra fem kronblad av blåklint
15 plockade blommor av gurkmeja
två täta ringblommor.
Varva vackert och häll över rikligt med brynt smör
YESSSS!

Farfars senaste, lilla Alice 10 månader


Som om taxilivet inte existerat


Det är bara någon vecka sedan jag låg ute på vägarna en hel natt, för att köra lite extra. Plötsligt känns det så avlägset så jag måste gå in på FB för att titta på morgnarnas uppdateringar. Då blir det vemodigt med ens.

Så vet jag att jag snart får ett sådant där grovt taxikörningsåterfall, Har sagt att jag ska tillåta mig det när det händer. Univormen är struken och hänger i garderoben. I bröstfickan ligger kortnyckeln till garaget och taxileggen.

August fick bestämma, skånska pepparkakor och mögelost
Men så blev det grönmögelost av finare märke och av get, Bästa betyget fick annars en liten dansk Gouda som säkert mognat 48 månader. Det blev lite över, det använde vi till frukosteringen och så hade vi mängder av ostöverblivor i kylen som vi renskar och rörde ihop en alldeles underbart passande potkäs av.


I morgon börjar parveln sitt första skolår i förskoleklass. Han vill att jag ska vara med, ändå har han redan vant sig med att gå i skolans fritidsverksamhet som här inte kallas för fritid utan för "frivilliga" verksamhet i hopp om att det inte ska finnas några gränser mellan lek och lärande, lärande och lek.

Det lilla lustiga är att jag någonstans har en bild på mig i keps när jag börjar i tvåan i den här skolan. Alla barnen har suttit i samma klassrum som jag själv en gång gjorde för 50 år sedan.

Rakt igenom sensationellt bra


En av konstens mest kända bilder är Botticellis "Venus födelse". Hon skapades, denna kärlekens gudinna, ur havets skum och förs sedan till land i en snäcka. Kärt motiv för flera efterföljare, bland annat Milles som gjorde en skiss till skulptur som står på Millesgården. Den skulle i fullformat placerats utanför Svenska Akademien (1914 kanske?).

Marulk helt enkelt och alldeles fantastiskt

Igår fick jag nöjet att sitta med Richard Hallén och äta höstmenyn på Restaurant Frantzén. Vi har väl ätit tillsammans, jag vet inte hur många gånger, flertalet på Frantzén, men också både en, två och trestjärnigt.

Nu ska jag inte göra mig till talesman, men slutsatsen blev ändå att middagen igår kanske var den bästa vi någonsin ätit. Det finns liksom inga dippar alls längre.

Botticellies Venus

Åter så till Venus mussla, Pilgrimsmusslan som eldas på kolet monteras med äggkräm och serveras i nu tre serveringar.  Den vi fick igår var färgad av Venus kärlek.

De fem sex senaste middagarna har alltid Richard sagt inledningesvis när musslan serveras att om det finns pilgrimsmussla när han är ute på andra ställen så tar han den. En favorit med andra ord...och varje gång vi får musslan serverad på Frantzén njuter han en stund och säger "Av alla musslor jag ätit, är nog den här den allra bästa". Så ock igår.

Canapeer, fr höger: 1) Macaroon med vispad anklever och rödbeta, 2) Inspiration från en vichyssoise 3) Härstartar 4) griskind och späck
(Den som inte vet vem Richard är så kan jag berätta att han ägnat stora delar av sitt liv åt vin, munskänkarna och åt Guide Michelin. Han var länge knuten till Michelin i Sverige och även om han inte inrymmer det själv så spelar han en större roll än man tror för fördelningen av Michelinstjärnor i Norden som en senior advisor)

-----------------------------
Det jag skriver om Restaurant Frantzén, The Flying Elk, Puben eller cocktailbaren fortsättningsvis kan vara starkt färgat av det enkla faktum att jag jobbar där sedan en mindre tid tillbaka. Jag har därför slutat med mina journalistiska uppdrag (dock ej konsten att skriva böcker).

Sedan en vecka är jag koordinator på företaget och Björn Frantzéns närmaste man (som hans PA).