tisdag 1 maj 2007

Allt-i-ett-pris, varför inte?


Sent idag på första maj åkte jag med döttrarna och den äldstes pojkvän till Vinn stormarknad för att köra hem vatten och köpa mjölk för veckan.
Vid vattenpallarna letade jag efter priser, jämförpriser. Några såldes par om par och andra i grupp om sex - jo det fanns literpris på skyltarna som hängde ner från taket, men till literpriset skulle läggas pant. Det blir en del räknande. Inte komplicerat, men ändå.
En "Vinnare" gick förbi (vinnanställd).
Jag frågade om det inte vore en god idé att ha ett "allt-i-ett-pris" där hela packen om sex flaskor, eller två, angavs med pant - det skulle bli enklare för konsumenten.
-Nja svarade han, det tror jag inte, det är en leverantörsfråga och det har alltid varit så här.
Sedan satte han igång att argumentera och det var jag väl alls inte intresserad av - jag bara tycker det är en bra idé att göra det så enkelt som möjligt för konsumenten.
-Du hakar upp Dig på skitfrågor, sa min äldsta dotter och javisst, jag kan hissa upp mig över skitfrågor i butiker (jag hatar att gå på stormarknader och tycker att de är omänskliga).
Vinn är väl den enda butiken i trakten som jag inte gjort slut med än - men idag var det nära. Alltså att lämna en kundvagn och säga att "det är som faen att man ska behöva åka till Konsum för att..."
Rodjana brukar säga: "Nu retar du inte upp dig på en massa för då har vi ingenstans att handla i Sollentuna, innan vi går in på Vinn.
Jag sa till min äldsta dotter och hennes kille att Stormarknader bara är till för en sak och det är att lura av folk som mycket pengar så fort som möjligt. Stora köpmarknader som dessutom levererar under egna märken, varor under standardkvalitet och till något billigare pris medverkar till att sänka folks smakmedvetande och i och med att de äter undermålig mat så mår de sämre och då är krämarfasonerna ett folkhälsoproblem.
-Folk får välja själva, skäll nu inte så förbannat, du ska bara handla mjölk och vatten. Det ska väl inte vara så svårt. Den där stackars vinnaren kan inte göra någonting åt dina funderingar och han tycker redan att du bara är en skit som förpestar hans redan urbota tråkiga jobb. Tror du att han egentligen frivilligt går i den här tomma stormarknaden klockan nio på kvällen en första maj, tror du det?
"Kan han inte hantera en kund som kommer med en förfrågan och idé utan att reagera som han gjorde och bara försvara branschen så ska han inte ha ett jobb som det här, försökte jag.
Upprörda, i alla fall jag, gick vi till kassan och langade upp fler varor än vi egentligen skulle handla, bland annat några flaskor Brämhults hallon som var prisnedsatt med en femma(!)
Det är fan inte kul. Jag vill ha tillbaka kunskap, personlighet och kvalitet. Det finns inte längre. Det är fan att man måste åka til stan.

Skolan var mögelhus?


Man blir lite rädd, i upplysningens tid.
Min dotter gick i en skola som revs i veckan för att en ny ska byggas på samma ställe. Under byggtiden är barnen hänvisade till baracker.
Vi trodde väl alla att skolan revs för att den var otidsenlig, ett slitet 60 talsbygge. Men när jag tänker efter så inte fasiken river man välbyggda 60 talsskolor?
Jag har min väg förbi rivningsplatsen varje dag till jobbet.
Den dagen de rev panelerna på utsidan körde en buss upp på gårdsplanen och ut kom en rad män klädda i vita overaller och med syrgasmasken (?) (gasfilter) för ansiktet.
Jag tittade närmare på den gula isoleringen som kommit i dagen bak panelerna.
Var detta anledningen till rivningen av hela skolan. Svartmögel.
I tre dagar stod saneringsbilen där och de vita overallerna jobbade. Avfallet lades i en särskild container - det kändes lite CSI över det hela. Området kring skolan var avspärrat med tremetersstaket.
Alltså - beslutet om att riva skolan togs för länge sedan, kanske flera år. Faktiskt strax efter att en hel paviljong byggts till för många miljoner. När paviljongen byggdes blev den förra ytterväggen en innervägg. Möglet blev alltså inbyggt i inomhusmiljön i utrymmena där 0 klass till trean hade skolsal och fritids.
I flera år gick alltså barnen varje dag till mögelskolan som rivarna var tvungna ha heltäckt dräkt och andningsmask när de plockade ner.
Det är djävla förfärligt.
Ingen information heller, oupplysta reagerar inte.

Elddans i natt


Det blev en rasande het föreställning vid majbrasan. Eldsonen Gaston och hans eldslukarvänner förstärktes av salsatrummor.
Ett originellt sätt att tända majbrasan på, onekligen. Eldartisterna gick runt och sprutade såar av eld på högen så att den slutligen flammade upp. Hemligheten var diesel i mitten och stora lampoljeindränkta lakan.