lördag 14 april 2007

Varje riktig karl ska ha en egen dyngstack


Jag har det, en egen dyngstack - en fet djäkel - varje greptag doftar friskt och är fylld av daggmask. Snart är det mesta utkärrat. Fräser ner i landet om en vecka eller så. Fortfarande är det för mycket fukt kvar. Eftersom jag har en styv lerjord så blir det bara betongkockor om jag rör den för tidigt. Så kör resten jag skiten och lägger i en kompostlimpa till nästa år.

Den enklaste av klotgrillar eldas ofta på när vi jobbar i trädgården


Vi samlas i en paus och äter ofta när solen ställer sig lågt som en avslutning på dagen


Härlig vårtimjan att lägga på grillköttet

Diverse ogräsrensande blev det också idag, medan grillen satte igång. Marinerad grillad grisnacke och så avakado, romansallad, fetaost, grillade turkiska paprikor, gurka dressad med vår lyxiga olivolja. Solen gassade och landet ligger blankt av utkörd supernäring. Timjanen är det full fart på och under de röda vinbären satte jag ramslök i fjor som min gode vän och research Peter Klingsell hade vänligheten ta med sig från Gotland. Trodde inte att den skulle få fäste, men det har den fått och sådant är glädjande.

Två nya mullbänkar

Lyckades med extra grävansträngning anlägga en mullbänk också. Rikligt med dynga i botten och så mindre uppblandat med matjord på toppen. Här i skydd under glas kör jag gruvsallad (Portulaca) och pimpinella (Anis) bland annat. I en tredje äldre mullbänk drar jag upp äldre sorters sallater så att snigeldjävlarna inte når dem.
Vi hoppas ju på att sniglarna ger sig, men fan trot. Expertisen varnar för snigelexplosion i sommar efter den milda vintern så det blir väl kommande säsong som den förra då vi gick ut i trädgården då det glittrade som av dagg i dillen. Små snigelungar satt och snaskade i tusentals. Det var ju ett bra sätt att fånga dem förvisso men just den raden dill fick offras.


Vi satte ut vår trädgårdstomte som snigelvakt i höstas. Den har stått där hela vintern. elva centimeter hög.