torsdag 12 september 2013

Lasagne på köttfärs och squash

Rustik lasagne utan så mycket plattor utan desto mer grönt.
Den blir krämigt god av klorofyll. Å andra sidan är enda chansen att få squash att smaka mer att steka den ganska hårt i tunna skivor. Salta på skivorna först och låt ligga och dra någon halvtimme, skölj och pressa ut vattnet. Stek och varva sedan med stekt, sojakryddad köttfärs och bechamel, lägg några lasagneplattor över och under. Jag använde 1150 gram ganska fet köttfärs. Nymalen hos "min" köttdisk på Malmvägen.



Lagar man denna historiska rätt måste man veta vad man gör...historiskt alltså.
Lasagne utläses ""litet kokkärl från Lasanum" och då upptäcker man också den gamle Maestro Martini och hans gamla handskrivna kokbok i Vatikanens bibliotek "De honesta voluptate et valetudine" (Den ärbara vällusten och god hälsa) som först, vi snackar senmedeltid här, tillskrevs Bartolomeo Platina, men senare blev "nervikt" för Martini.
Vad jag vill komma till är at i hans skrift nämns pasta första gången och ursprunget lär ha varit självaste Marco Polo. Då hade det redan hundra år tidigare vuxit fram lasagnerier i städerna i Italien.

Boccaccio, ni vet han författaren till Decamarone, skrev på sin tid om "...korvarna som var förbundna med vinet från Bengodi och bergen av riven parmesan".

Hur vet jag nu detta?
Ja det kan man fråga sig, men jag läste på alldeles nyss i en djädrans bra bok "Järnspisar Hackekorv och Tabberas". Min blygsamhet förbjuder mig att säga vem som skrev den!

(I morgon lagas för övrigt en ny meny upp på TFE, håll ögonen öppna)