lördag 7 april 2018

Maktlöshet och fördärvVar på ett boksläpp idag.
En av mina äldsta vänner, Mats Eliasson, släppte sin lilla ”Mässa för obekväma”. Egenutgivning via Vulkan.
Det är rask läsning. Bara 39 sidor, men fullproppade. Utvecklat hade det kunnat bli en väldig roman, nu blev det en intensiv förlängd novell i några akter som gafflar in i varandra i tidstempot.

Kort sagt är det om prästen Ola det handlar, Mats Eliassons Alter Ego (?). Boken om Olas platta fall och utmobbning ur kyrkan måste vara en skön upprättelse där alla parter absolut känner igen sig. ”Vi ses i min nästa roman”, som Strindberg lär ha uttryckt.
Det är också en gastkramande beskrivning över sårbarhet, krossad självkänsla, tvivel och avund. Tätt, tätt i ord skapas medkänsla, empati och avsky. De förstnämnda två över Olas maktlöshet och det sistnämnda över kyrkoherden som vill få bort honom, den obekväme, den som samlar mycket folk till meditationsstunder, den som som framhåller ritualerna och mystiken framför glättade aktiviteter och sammankomster för barngrupper och ungdomar.

För att få bort prästen Ola från verksamheten använder kyrkoherden alla klassiska knep, från rent förtal, skitprat bakom ryggen, uppdiktade klagomål från församlingen samtidigt som hon får kollegor på ”firman” att vända honom ryggen och kyrkorådet att missförstå Ola som ett problem. Alla dessa vuxenmobbningens ingredienser samlas över 39 sidor som kanske rent tekniskt hade behövt korrläsas en vända till och kanske stärkts här och var med större tydlighet och djup. Om än att läsningen varit underhållande, eller snarare gjort mig förbannat över människors förkrossande dårskap parad med elakartad idioti, känner jag manuset som ett utkast till en så mycket större roman om Ola, men det kanske kommer då det här är Mats Eliassons förstlingsverk. Huvudfiguren Ola har så många bottnar att det torde finnas hur mycket som helst att berätta om honom och hans styrka att fortsätta leva livet trots den psykiska mobbningen.
Svidande från läsning första till sista sidan, en vidräkning med ett ohållbart system inom företaget Svenska Kyrkan som ligger dolt bakom det vi ser.

Finns att beställa där böcker finns på nätet, till exempel här!