lördag 30 januari 2021

Lite småkallt kan man säga men ack så skönt

 Assar stortrivs, men kallt om tassarna


Hallå

I natt var det rejält kallt, men inne varmt och gott

Fastfrusen julbelysning

Egentligen inget problem med torrdass

Allt det där nedläggninghotade i en byggd som redan har så mycket nedlagtNär vi är här så pratas det minnen i grannskapet och av folk som är barnfödda i trakten. Minnen av butiker, av närhet, av samlingspunkter, minnen från livsmedelsaffären där det mesta handlades över disk och de senaste nyheterna om socknen förmedlades.

I höstas säkrades torpet med ny elcentral och nytt kablage, nya element och nya lamputtag - allt nytt. Därvidlag behövde vi en del ny armatur som står i paritet med torpets om inte ålder så i alla fall tid.

Frågade överallt, men ingen kunde ge tips om en bra lampaffär. Fick förslag på elgiganten i Bollnäs, men dit är det över en timmes körning och så några designshopar i Ljusdal som bara hade minimalt sortiment och inte alls av den typen lampor vi jagade. På bondeloppisar runt ikring har vi köpt på oss en del vackra lampkupor som säkert har snart hundra år på nacken, så vi behövde också armaturhållare till dessa.

Sedan var det en människa som fick ur sig: "Kolla med Möbeltjänst i Tallåsen".

Det var i julas som vi åkte dit, alldeles i mellandagarna. Ett jättelikt möbelvaruhus i en trakt som mest är känt för sina jordgubbar. Vi gick in!

Det glittrade och det sken och passande nog stod en stor tomte i och spelade julmusik vid entrén (mekanisk förstås). Här var det.

Och personal som var superkunnig och hjälpsam och gratis kaffe i en hörna där folk satt och slog av en prat.

Vi fick lampor av exakta mått och utseende och det som de inte hade hemma beställdes genast och så ringdes och messades det när varorna kommit.

Idag var vi där för att hämta ett par unika sänglampor som vi valt ut för de passade så bra med torparkänslan. Och vi pratade om att denna unika butik långt bort från allt men nära för många i alla fall fanns. "Men det är inte självklart och här slåss man mot nedläggning", var det någon som sa. "Väljer folk att åka till storvaruhusen istället så går de miste om sådana som oss". Alltså på samma sätt som folk gjorde valet när det gäller de nära livsmedelsbutikerna i byn, samlingspunkterna, skolor, etc.

Nej, det är inte ett stödköp vi gjort när vi handlat i stort sett all belysning på Möbeltjänst i Tallåsen utan för att de var så bra, hade exakt det vi behövde, hjälpte till och kom med adekvata förslag och för att det var nära i den mån man kan prata om nära i norra Hälsingland.

Jag sa att konkurrensen från nätköp är ju stor och IKEA körde hem hem bäddsoffa åt oss för femhundringen i våras.

-Vi tar ingenting för att köra hem en soffa, blev svaret

Ska jag då komma med ett bud? Jag gör det. Ni som är i närheten, akta den närhet som finns och gör som vana att handla där.