tisdag 15 juli 2014

Glasnudlar med det som finns hemma


Så där ibland på tidiga morgnar efter nattjobb så ska man ändå följa dygnsrytmen vad gäller matintag. Så säger en del dietister. Alltså, efter en hel natts jobb, klockan sex på morgonen så ska jag äta frukost. Jag följer inte den rekommendationen för när jag kommer hem är jag som en "nio till femmare" - svinhungrig.

Inte sällan finns där också längtan efter den svidande hettan i maten, späckat med torkad och hårdrostad chili jämte sältan från nam pla (fisksås) och ännu mer umamilyft i en skvätt ostronsås.

Häll kokande vatten över glasnudlarna i en bunke och låt stå i tre minuter.
Dela och skär pak choi och brockolistjälkar. Skär färskt sidfläsk i  2x2 kuber och bryn i olja. Skär gul lök i tunna fina båtar. Skär lite grön sparris diagonalt.
Pak choi, vitlök och brockoli går in först jämte fläsket när det är brynt. Låt ta lite färg och häll över lite fiskbuljong (!) När brockolin är klar (provsticka) läggs resten av det gröna i, vänds runt och så till sist avrunna nudlar. Smaka av med chili, fisksås, ostronsås och servera. Härlig frukostmat.

Glömde: Urkärnat tomatkött i bitar, i nudlarna samtidigt med löken.

Tunga Rosor

Doften är ganska behaglig från mina persiska parfymrosor. Egentligen inget att ta in. Håller bara någon dag innan hela bordet blir fyllt av rosenblad, men även förfallet är vackert. Brukar toppa blomstersalladen med den här rosen.