fredag 27 december 2013

Nudelsoppa, kwaytiao, med rester av anka, ankbuljong och havets frukter


Det blev lite tomt. Juldagen åkte de hem till deras mamma, småbarnen, och jag själv satte mig i taxibilen för att köra en långpanna. Efter att ha sovit ut annandag jul så blev det ensamrätt vid köksbordet. I sådana ögonblick är det oerhört viktigt att inte tappa taget och hemfalla åt en massa skit för då har man samtidigt tappat taget om sig själv.

Ankan* några dagar gammal nu, ett lår benas ur samtidigt som ett knyte glasnudlar läggs i iskallt vatten och vattenkokaren ställs att koka fullt.
Ankbuljongen, härligt dallrande som gelé, matskedas över i en kastrull och späds med lika delar kokvatten (summan ska vara som en stor ensamportion).
Riv ankköttet i munsbitar. Häll av kallvattnet från nudlarna och sätt plattan på högsta. Häll över kokvatten så det bubblar. Låt koka en och en halv minut, exakt. Sila från.
Ta några nävar fryst blandad skaldjursmix och dräll i buljongen. Nu ska det gå undan. När buljongen rör sig som till uppkok, kyl ner den genom att lägga i ankan. Ta bort från plattan och lägg i de avsilade nudlarna. Skvätt i pojkesoja och fisksås och en liten skvätt ostronsås. Häll upp i varm nudelbowl och servera med "nam prig pao".

Barnens mamma, Rodjana, gör en utsökt "nam prig pao" som hon säljer i små burkar. Kan tänka mig att receptet är nedärvt med rödlök, thailändsk ekologiskt odlad chilli och vitlök. Mer om hennes nam prig pao här.

* det var något som bad att få en kort instruktion avseende ankan i inlägget som handlade om confiteringen. Den är lite längre än kort:
Alltså, det är världens lättaste om man bara vågar. Ta en anka som är fet och mjäll. Skär ur brösten och lossgör lår och vingar. Använd en supervar kniv och liksom skär genom hinnorna så faller bitarna isär. Gnid in bröst, vingar och lår med salt och packa varvat med lagerblad och timjankvistar  i en skål, plasta och ställ kallt. Hugg skrov och hals i bitar och bryn i panna. Häll på vatten så att det täcker, koka upp och ställ av att sjuda i fem timmar. sila sedan i finmaskig sil och ställ att kallna. Andra dygnet, hugg rotsaker grovt med lök och bottna i en gryta. Skölj bröst, vingar och lår från örter och salt. Varva över rotsakerna. Skilj fettet från buljongen från skrovkoket och lägg ankfettet över bröst, vingar och lår att långsamt smälta. Låt sakta sjuda i dryga två timmar. Ta upp med hålslev och lägg att kallna. Sila fett och buljong. Före servering lägg under grillelementet eller stek i het panna, servera med pommes och med lite smält ankfett som sås. (Skilj sedan ankfettet från buljongen, ställ fettet i kylen i förslutna burkar att användas vid nästa kok och använd buljongen omgående till soppa, sås eller sky)