onsdag 16 juli 2014

Rädisor i brynt smör och klassiska varma mackorSkördade mina första mångfärgade rädisor igår. Lägger dem i samma fåra som rödbetorna. Rädisorna gror snabbast och pekar ut rödbetsriktningen och gör det enkare att rensa.

I alla fall är dessa spädaste och pepprigaste röda, rosa, vita, lila mina små älskliga primörer och ska väl som sådana egentligen ätas aux naturelle, men här är smöret med endast som en kryddning och smakbärare.

Skölj och halva de små rädisorna, torka och lägg i skål. Kör 50 gram smör så det hoppar och fräser, vispa inledningsvis i lite extra salt och kör så att det  blir nötigt brynt och doftar. Häll snabbt smöret över rädisorna och servera direkt (eller lägg matjes i en skål tillsammans med lite hackad lök och hackat hårdkokt ägg och kör rejält brynt smör över.)

Vi åt rädisorna som en liten, pyteliten förrätt och kom sedan ner i normal inspirationsnivå, varma mackor.
Surdegsformbröd från Pågens...

...ja, ja jag vet har inte varit i närheten av n ågon surdeg och är kemi och bluffoch båg från ax till limpa, men det var detta som återstod och ska man göra en klassiker utan att använda "mothers pride" så är det här hyfsat till misshandeln......bred på smör och bestryk kokt skinka med fransk senap lägg på brödet. Skiva tomat och lägg över cheddar. Kör i ugn tills osten smält (240°) och fått fin färg.

Det här var jättefestligt när vi var barn. Då hade vi kommit hem från skolan på lördagen efter lunch och väntade hem farsan vid två. På kvällen blev det varma mackor framför den nyinköpta TVn och året kunde väl i så fall vara 1958/59.