torsdag 28 maj 2009

Köttsoppa - jovisst!Körde ett stenhårt pass på nästan två timmar idag, en och en halv timme intensivt. Visst gör det ont, men det är en del av utövandet, att gå rätt genom smärtan.
Hemma väntade en rent fantastisk soppa. Buljongen av fisksås, örter och soja. Kokt, alldeles utmärkt förbrynt högrev. Limeblad, citronskal, färsk strimlad knappt genomkokt färsk vitkål,massor av mynta och torkad friterad och mortlad chilli.

Ärta pärtaÖrshultsärta, stensärta, sockerärta, spritärta, pluggor, gråärt, blåärt, brytmärgärt, brytsockerärt, sabelärt, yilmarinsärt, Roslagenärt, Early wonder, Upplandsärt, Champion of England, Furst Bismarck,,,,släpärter, åkerärter…kapucinerärter… och ryska ärter…och alla dessa ärtor och många fler har olika egenskaper, smaker och textur och det bästa av allt de smakar olika i variationer beroende av jordmån.
För 50 år sedan fanns de alla i odling - nu måste vi stödodla på amatörnivå för att rädda smaken kvar - en gång smakutrotat kommer aldrig åter!

I veckan byggde jag ett stöd för stödodlande av högväxande ärtor.

I ärtsängarna stodo smala käppar för att stöda den härva av grönska som så här års nådde högt över Angelas huvud. Ärtskidorna, svällande av ärter, drogo ned bladrankorna. Somliga lågo uppspräckta på den fuktiga jorden, visande en tandrad av gröna jämna ärter.
Angela trängde sig in i ärtsnåret, fick duschar över sig av vattendroppar, som vilat på bladen, och stoppade en handfull ärter i munnen. De voro söta och kalla och knastrade lustigt, när hon tuggade dem. Luften var så frisk dessa morgnar. En syrlig doft från daggbestänkta blommor och fuktig mylla fyllde den.


Ur Den blå rullgardinen av Agnes von Krusenstierna