tisdag 12 december 2006

En svensk under solen


Är du inte riktigt klok – ska Du gå på en svensk krog när Du är i Thailand.
Vi reflekterade över det när vi gick i solen idag i vattenbrynet som skvalpade sådär somrigt och meditativt mot benen.
-Men det här är inte ”Real Thailand”, försvarade jag mig med. Och nu har jag ätit isaanmat sedan jag kom hit och då – en blodig entrecôte med BA och pommes. Det är ju inte svenskt, men pålitligast bland folk som vet hur jag vill ha den och när jag kommer till Patong så är ett besök hos Karlssons av nöden.
Jag träffade Kent Holmgren när Karlssons var nyöppnat för en sisådär sex år sedan. Redan då en otvungen krog med avslappad personal, familjär stämning och ett ställe som skämde bort sina gäster med trevligt prat, vällagad mat och låg volym.
Karlssons ligger fortfarande kvar på samma plats mitt i stimmiga Patong. Håll utkik efter högsta byggnaden efter Beach Road, det är Patong Tower. Mitt framför den går det in en Soi (tvärgatsgränd) och längst in i den gränden ligger Karlssons som sedan förra besöket utvidgats och begåvats med en pizzeria. Härligt efter många resdagar att känna ”svensk” pizza i luften.
Nu blev det inte pizza utan precis det som jag föreställt mig efter manikyr och pedikyr och fotmassage med oljor i en timme: En köttbit.

För en svensk plånbok är priserna överkomliga hos Karlssons och när nu thailändare i Sverige så månar om sin matkultur kan vi också kosta på oss att göra det utan att belägga oss med något onödigt, dumdrygt, dåligt samvete. Heja Sverige mitt i nattavärmen.
Ojdå – det är Lucia i morgon.
Och Kent Holmgren hade precis fått en resväska med extra förnödenheter till julbordet på Karlssons – fullbokat varje år med skinka och sylta och pastejer. Ur resväskan plockade han upp en tub Kalles Kaviar – till julbordets hårdkokta ägghalvor.
Och jag minns för en del år sedan, då Fredrik Arnesten var kock på Karlssons, då jag kom efter flera veckor med thaimat och han sa: ”Sätt Dig Lager – nu ska du få vara med om något sällsynt”. Och jag väntade och hörde hur han tisslade och tasslade i köket. Så kom han ut med en tallrik med älgstek i rosa skivor ackompanjerat med lingonsylt och kokpotatis och med en mesostsås.
”Det här är Du ensam om att äta i Thailand ikväll”, sa han och log som solen med Kent Holmgren.
Alltså Karlssons har också det perspektivet – allt kan hända i matväg!.