söndag 6 december 2009

Grattis Linus ÅbergVi var bjudna på brunch i förmiddags uppe i Töjnan. Linus Åberg fyller ojämnt men allt ska firas menar hans familj och för oss som gillar anledningar till att äta gott är detta perfekt.
Rodjanas födelsedagspresent var ett stort gäng med amerikanska pannkakor:


Rodjanas amerrikanska

Det här behöver Du för fyra personer...
35 g smör
2 stora ägg
2 dl ordinär filmjölk
3 dl Åsens gammeldags ohomogeniserade mjölk
4 dl vetemjöl special
1 msk socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

...och så här gör Du:
smält smöret och låt svalna. Blanda mjölet med bakpulvret. Sikta ner i mjölken och vispa. Låt det hela stå och svälla. Vispa ihop äggen med fil, salt och socker. Mixa med grundsmeten. Vispa i matfettet så att den emulgerar med smeten.
Stek i plättjärn. Häll i rikligt med smet/deg och vänd inte plätten förrän den puffat upp och blivit torr på ovansidan.
Servera med lönnsirap eller allra helst tillsammans (det är nog bara jag som gillar det) riktigt brynt extrasaltat smör

Vilket fantastiskt bra initiativ - så här vill vi ha det varje söndag - helt perfekt, ut tillsammans med andra - träffa nya ansikten, äta ihop, dricka smothies, äggröra med bacon, fikonmarmelad och kuvertbröd, kaffe, kakor.
Yesss! låt det bli en söndagstradition!

August hittade omedelbart sin favoritplats i ungarnas sängkammare.

Kung Bhumibol Adulyadejs 82 årsdag

Igår firade den thailändske Konungen Bhumibol Adulyadej sin 82 års dag, mot alla odds skulle man väl kunna säga. Han har sedan en tid tillbaka vårdats på sjukhus för diverse åkommor, men högtidsdagen är så viktig att han lyckades bli utskriven några timmar för att tala till folket. I sitt tal uppmanar han till fred och att initiativet ska tas av hans egen stab och regering, tjänstemän och anställda.
Det finns en måttligt juste upptagning av TV talet via den är bloggen och hemma hos Ging och Maleé.

Värt att understryka är uttalet av hans namn Kung Poomipon Aduljadejt - vilket de allra flesta i Sverige, inklusive lata nyhetsreportrar i svensk TV inte orkar ta reda på.

Så kan man fråga sig varför han nästan äventyrar sin hälsa med att, försvagad, ta sig hem till palatset i Bangkok och inför miljoner TV gulklädda tittare hålla sitt traditionella farsdagstal (Fars Dag i Thailand firas nämligen samma dag som Kungen fyller år). Svaret är naturligtvis att han än så länge är Thailands enda sammanhållande kitt - folk uttrycker alltid stor oro över vad som ska hända med landet om kungen dör.

Mer att läsa om detta i denna blogg här och här då jag själv var på plats i Bangkok vid firandet.