måndag 21 mars 2011

Jodå, Sollentuna Hembygdsförenings ordförande heter fortfarande Göran Lager

Så här ser jag Sollentuna och hembygden...

I kväll har det varit årsmöte i Sollentuna Hembygdsförening. Alla som har med föreningen att göra har hört talas om, eller varit med om, de stormiga årsmötena.

Jag förstår inte riktigt vad de pratar om. Kvällens årsmöte var över på någon halvtimme. Kanske styrelsen har arbetat det senaste året för att ena och få folk att dra åt samma håll och jo - några har i vredesmod avsagt sig allt arbete, eller gått för att de tröttnat.

Inte en fråga om ekonomin, inte ett enda klandel eller motförslag - det är ju till och med ovanligt i en frimärksklubb.
Utöver Göran Lager, det vill säga Tabberaset personifierad valdes Jan Norling in i styrelsen tillsammans med Eva Bysing för att ersätta vakanta platser efter avgående Vimar Krantz och Birgit Jansson.

...och så här kan man också se den

Nu har vi ett och annat att ta hand om. En vattenkvarn och sågverk, en vindmölla, en hembygdsgård och en herrgård.
Men, och där tror jag att vi måste bli tydliga, det handlar inte bara om förvaltning, det handlar om människor också och det är dessa som ä viktiga, människor, deras idéer och deras vardag.

Någon kom till mig appropos tidigare aktiviteter på hembygdsgården. "Är det verkligen något vi ska syssla med, att kärna smör" - det är just precis det som det är. Med smörkärning ligger vi i fullständig framkant vad gäller trenden att överge industrismöret och satsa på smör som hantverk för där handlar det om den goda smaken, ingenting annat.

Det ska bli roligt att ytterligare ett år och tillsammans med en välutrustad styrelse leda den här stora föreningen vidare.

New age och jobcoaching på småföretagaremässa i Sollentuna

Kulturskolans blåsorkester spelade på småföretagardagen i Sollentuna Centrum, det mest givande på hela föreställningen.

Ofta blir de två olika centrumanläggningarna i Sollentuna scener för olika evenemang sponsrade av kommunen. Föreningsmässan där förenmingar får visa fram sig för offentligheten, olika slags företagsmässor allt i avsikt att samla, samtala, mötas och visas upp.

I helgen var det småföretagarnas tur i Sollentuna Centrum. Med småföretagare, hörde jag någonstans, att det är företag med färre än tre anställda.

Det var väl ett och annat som hamnat precis på gränsen, men de allra flesta var hobbyföretagare understödda med startaegetbidrag och andra stöd och några sådana företagare som hjälper andra att hitta just dessa stöd för var tredje "stånd" handlade just om det - jobcoaching, starta eget, och företagsstödjare.


Några vettiga småföretagare var på plats och de behövs, alla dessa kiropraktorer, massörer, naprapater för att lösa upp alla paniska muskler som spänns i myten över att bli egen företagare och förvalta en galen idé

Ytterligare vartannat eller vart tredje marknadsförde sig med terapi, kristallterapi och sålde små lustiga stenar som man tydligen ska lägga på olika platser för att uppnå något. (Filosofiska rummet på SR avhandlade nyligen, något jag bara halkade in i och lyssnande av en kort stund i bilen, om eventuella utomjordingar och deras möjliga inre själskonstruktion, "Allt emellan gråsten till högre") Rätt kul att folk inte ger upp utan tar till sig skiten så fullständigt för här flockades människor och höll stenar i händerna och blundade och inbillade sig kraften..."och den här stenen kan man använda mot migrän". Tänk om världen vore så enkel.

Egentligen undrar jag om det verkligen är värt pengarna att arrangera utrymme för denna fullkomliga idioti. New age kan väl knappast uppmuntras i ett försök att skapa ett framväxande klokt och modernt samhälle. Snarare vittnar det om hur andefattigt vi har det i vardagen.