torsdag 15 februari 2007

ICA gör skiktande grynfil som smakar mjöl


Vimsade runt igår i affären efter fil för att få ett avbrott i grötmorgnarna. Ryckte till mig ett paket som understryker att framtiden redan är här. ICA gör nu rent hus med mångfalden och kastar ut kvalitetsvarorna för att ersättas av egna.
Det har skett i smyg, bakom ryggen på oss konsumenter. Jag skrev om det för några år sedan när jag letade efter Heinz vita bönor i tomatsås. Det är världens äldsta varumärke bland konserver och började burkas redan 1869 i England. Producenten dammsuger Europa på vita kvalitetsbönor och förser världen med 1.2 miljoner burkar varje dag. Det betyder att det på en vecka går år 1000 ton bönor.

Filmjölk, eller snarare syrad mjölk, var stapelföda i det svenska kosthållet redan under 1700-talet. Om det var där mellanmjölkens land danades är svårt att säga, men nåt ditåt är det nog

Det som blir över får andra aktörer ta hand om. Bönor som inte mognat rätt, bönor som i hanteringen gått sönder. Bönor av annan sort som snabbväxer och inte har lika hög smak. Detta skräp förpackas och säljs billigt och det är det som går till kedjornas alternativ under egen etikett.
-Jo, det smakade ju inte som Heinz, men det var billigare!
Så brukar kommentaren vara.
Kan man då misslyckas med fil, frågar sig genomsnitttsförbrukaren som tyckte det var underligt när det plötsligt fanns något som ungarna kallade ”Boll och Näsfil” i kylen och som var skitgod (Bollnäsfil). Just detta faktum förklarar att olika producenter visst producerar fil med olika smak.
Jag fick i brådskan hem ICA fil. Den var förfärlig.

Filmjölk ska vara slät, lagom krämig och ha en kittlande syra påminnande om sodavatten i munnen. Tyvärr kommer inte ICA filen ens i närheten av denna friskhet.

Efter ett idogt skakande hällde jag upp den i en tillbringare och den var fortfarande skiktad, först vassle och sedan tjock krämig fil som jag sedan fick vispa ihop.
-Det smakar mjöl, var smakmästarungarnas första kommentar.
-Den känns grynig, var andra kommentaren.
Jag smakade, fadd, mjölig, grynig, inte god.
Men den var i alla fall billigare.
Shit, vart är vi på väg!?