måndag 13 augusti 2007

Bröd ett sätt att sälja Gotland

Kan någon tala om varför vi svenskar nedlåter oss att köpa brödet som levererats i plastpåse till de trista storbutikernas brödhyllor? Varför?. Hemma igen i den grå tristessens limpvardag

Vi börjar bli klara med Gotland och ska resa vidare snart. Upptäcker att vi kört 20 mil om dagen bara för att besöka platserna som ger oss tillfredställelse, människorna, miljöerna, maten och brödet. Så var det inte när jag bodde här, att brödet spelade en så stor roll. Samtidigt förstår jag hur människorna idag tar tag i sitt förflutna och lyfter fram det viktiga från förr i samtiden. Och det görs av odlare, bömnder, hantverkare, timmermän, yrkesmän.
Grymt läcker
Va? Jag?

Vi besökte två bagerier. Det ena lite ytligare än det andra inrymt i Hablingbo gamla skola,Hablingbo delikatess.
Utanför gick grisarna och bökade med en ny kull kultingar. Det blir en gedigen doftchock, det söta svinet och brödet, åkern och säden. Här är surbrödskulturen special och stället är välbesökt av turister och ortsbor, vinterfastlänningar som bott på Gotland sedan urminnes tider. Tre står bakom disken, en puysslar med kaffemaskinen, en lägger upp bröd, en gör ingenting men står med ryggen mot oss. Ville de inte servera? Sådant gillar jag inte, inte ens på semestern i ett semesterrusigt Gotland där kunderna tycks kunna stå ut med vad som helst. (Jag är en grinvarg!)

På Gotland odlas nu som experiment Enkorn såväl som Gotlandsspelt, borstvete och svart Emmervete tillsammans med ytterligare ett trettiotal gamla sädsorter. Det är en forskare, Hans Larsson vid lantbruksuniversitetet i Alnarp som leder försöksodlingarna, berättar nättidningen gotlandska.se. De framsynta bagare som murat upp sina gammeldags brödugnar igen och startat brödstugor och vedugnsbagerier har nog gjort ett klipp. Det här är bara så bra.
Underhållningen på Hablingbo delikatess. Julen är räddad!

Värt en rejäl omväg är sommarens höjdare - Rute stenugnsbageri & Café. Förvisso hade många liksom vi förstått at det här är något extra. Den lilla alkov man har till försäljning rymmer bara två som handlar samtidigt så kön ringlar utanför bagarstugan. Men vilka bröd, vilken välgärning, vilken smak och doft, knaprighet, densitet, seghet och vi köpte de underbaraste bullar med oss i en påse, 12 stycken för 192 kronor värda varenda spänn - något att komma med till Valle och Mia i vackra Fleringe. Nu har vi blivit sugna på Gotland på allvar.