fredag 14 mars 2008

FärdiglagatIbland gör vi som folk gör mest, men kanske inte i alla fall - men det händer att vi ligger på latsidan och köper färdiglagat.
Vi har fördelen av att bo nära ett litet charkuteri som jag berättat om förr.
Det är mest när vi är uttröttade som vi väljer att åka dit. Ofta en fredag då veckan är slut och man vill lata sig.
Så var det idag.
Jag åkte dit och och köpte oss fyra lammbiffar späckade med ost och oliver, örtmarinerade och höga som tournedos. Till det ett kilo krämig vitlöksdoftande potatisgratäng. In med gratängen i ugnen och efter en kvart, fyra minuter på var sida i smör med lammbiffarna. Djädra god fredagsmat.
Priset?
138 kronor kilot för biffrarna...tror jag det var, jag tittade inte så noga.

Osten från SøllerødI veckan köpte vi en Ole från Ica - den smakade knappt något alls.
Idag fick jag tag i en Havarti i Norrviken. Den var så "het" att handlaren, efter att ha skurit av 750 g till mig, gick tillbaka med moderosten till vacmaskinen och vackade för att inte hela butiken skulle väldofta.
Hemma var osten det första jag packade upp. Det var en tydlig doft av kapi, det kanske mest umamispäckade livsmedlet man kan tänka sig. Osten svettades ymnigt och när man skar av den blev det än sältad ligen pöl på skivbrädan.
Ungarna kom springarna och hämtade en var sin gaffel i lådan. Vi brukar göra så. Jag skär rejäla skivor och delar, i den mån det går att skära utan att osten faller sönder, i mindre bitar. Sedan delar vi och äter osten rätt av, väl tempererad. Det är inledningen på helgen!

Almas helgmeny

Det var ju så att jag under vintern hjälpte till med menyskrivande för en del krogar och det speglas hos barnen, speciellt hos Alma 5 snart 6 som gör allt farsan gör.