fredag 21 november 2008

Fiskpuddinggratäng till middagNöden har ingen lag.
Nä, så illa är det inte - fiskpudding var min studentmat när jag pluggade i Norge för 35 år sedan eftersom färsk fisk på den tiden (och alltjämt) var sällsynt i den norska huvudstaden. Jag hade alltid fiskpudding i kylen och den gick att variera i det oändliga. Den gick att steka i skivor och varva med skivor av torskrom, den gick att koka i bitar till fisksoppa, den gick att panera och fritera och den gick att skiva rå och lägga på smörgåsen med currymajonäs och salt gurka.

Sent omsider kom denna pudding till Sverige, "plastinbakad", men för den skull inte sämre - det verkar som att den norska fiskepuddingen tål hur mycket som helst?
95 % fisk är det i den i alla fall och uppkryddad får man den att smaka väldigt gott till vardagen och eftersom jag haft en Edsbackalunch idag och Rodjana har Edsbackamiddag i morgon så är middagen idag i högsta grad vardag.

Rodjana smörsvängde morotsslantar med brytbönor, lök, blomkålsbuketter och ärtor. Puddingen skivades och stektes i smör på hård värme. Sedan lades allt i små gratängformar, ost över, tryffelolja och grädde på. Anrättningen fick gatinera tills fin färg och god konsistens, salt och peppar.

Gert Klötzke gästspelar på Edsbacka BistroNej, jag har inte plats ikväll - sista kvällen för Gert Klötzkes gästspel på Edsbacka Bistro, men vi fick ett exklusivt smakprov till vår traditionella fredagslunch alldeles nyss.
Först måste jag säga att det är så roligt att Christer Lingström behållit Bistron sedan han lämnat krogen till Fredrik Pettersson. Det märks på miljö, smak och upptåg samt framförallt närvaron.
Gert Klötzke ville att vi skulle smaka en förrätt och en huvudrätt och ut från köket kom en vackert arrangerad liten lardoomlindad rådjursterrin med kalvtunga, fikonsalsa och senap. Skönt tempererad och därmed också med mycket viltsmak.
Som varmrätt blev det ett fasanbröst på syltad vitkål, potatiskräm, krutonger och panchetta. Lite väl gott, det ska vara en sådan som Klötzke som tillagar fasan. Som fasanjägare vet jag svårigheterna, det blir torrt och tråkigt om man får en gammal fågel och är det minsta orförsiktig med köttet i grytan - det här var perfekt, rosa precis på gränsen som det ska vara och tillsammans med kålen en njutning mitt på dagen.
Nu vet jag inte om det fortfarande finns plats till kvällens gästspel, men för den som har tid är det värt ett försök att boka.
Rodjana går dit i morgon, men då är det som vanligt om man inte räknar den nya kvällsmenyn som den stora nyheten.
-Jag som ville ha anklever, kommenterar hon bistert när hon upptäcker att den inte finns längre.

Frantzén Lindeberg just nu på TV 4 i morgonsoffanDen här morgonen doftar det tryffel i TV 4 godmorgonstudio.
Björn Frantzén och Daniel Lindeberg från restaurang Frantzén Lindeberg är gäster och matlagare och lagar "bitar" ur sin tryffelmeny det kallar "Tryfferat enkelt - fullkomlig njutning".

Jag läste en känd krönikör i Expressen som skrev efter ett besök på F/L och om deras lilla "fattiga riddare med tryffel och silverlökskräm" att om det fanns en chans att bestämma sin sista måltid så skulle det vara just den. Om en stund får Steffo Törnquist njuta i direktsändning. Författare till boken om njutning i lustjaktens tecken tror jag att han uppfattar den här lilla puddingen som en njutningens krona.

Nyss satt han med en Alba i handen och sniffade lustfyllt samidigt som han konstaterade att som VD för Posten skulle man han råd att köpa ett kilo tryffel om dagen om man kunde förhandla sig fram till ett bra kilopris på 30 000. (det är ett jättebra pris för Alba - såg i natt på nätet att kilopriset just nu låg på 48 000 kronor kilot)

Nu i veckan sitter jag själv vid det dukade tryffelbordet på Lilla Nygatan 21 och i gott sällskap.