torsdag 18 juli 2013

Trädgården är igång och i köket gör vi snabb körbärsglass

'
Mina bondbönor blommar vackert, märkligt att tänka att dessa används som kistdekorationer och att folk en gång i tiden var hart när sagt förbjudna att äta dem av religiösa skäl. Lär mer om mina bondbönor här! Massor av recept.

Det är för bedrövligt. Jag tänkte att i år skulle jag verkligen vara tidigt ute. Jag var inte det, girigheten på jobbet gjorde att jag dröjde. Sedan hade jag ingen ordning alls på utsädet. Men när man köper en ny förpackning bönor från en erkänd fröfirma och det inte blir en enda böna - då börjar man undra om jag över huvud ska syssla med trädgård.


Nu är morötterna, de blå och de vita uppe ordentligt. Någon lynnig idiot har dock roat sig med att kasta in ett par nävar persisk klöver över staketet så innan jag orkade lägga mig på knä en timme fick de små morötterna verklig konkurrens. Vit och gulbetor är på gång. Rödbetorna vet jag kommer långt senare, sådde hur sent som helst och bara för att få primörbetor i augusti - så djäkla gott.

Kronärtskockorna är på god väg, men av en sort jag egentligen inte gillar. Löken tar sig bra och potatisen blommar snart.

Började dra upp några kortdagsväxter som pakchoi som är satta i landet nu tillsammans med en ny laddning sockerärtor. Så säkert i någon japansk senapskål också och...javisst ja, gruvsalladen är läskande god där den spridit sig vid sidan om vintersquash, svartkål och grönkål (en del av skörden öronmärkt för Norlings.)

Nu är inte mördarsniglarna något reellt hot mot störvaxbönorna och gråärtorna längre. Däremot upptäckte jag att de små snäckorna (det vi kallar för sniglar sedan vi var barn) är ena djävlar på bladväxter. De knaprar längs nervtrådarna tills intet återstår.