onsdag 30 december 2009

Röd grönkålssoppa med ägghalva och prinskorv


Tradtionen hänger i sedan barnsben - i mellandagarna var det alltid grönkålssoppa med ägghalvor och det där tog jag med mig till mitt. Enda skillnaden är att nu har jag egenodlad grönkål som inte är grön utan rödstjälkig och tydligen rysk och en svensk kulturväxt.
Följdaktligen var jag och plockade hem den frostiga röda grönkålen häromdagen och i veckan var det dags för soppa.
Ett par finhackade gula lökar svettades i smör. Lite av skinkbuljongen kokade medstjärnanis, lagerblad och hel fänkål för att ta smak. Den tidigare lättkokta grönkålen hackade vi och hällde i grytan, spädde med silat spad och lät koka ganska länge tills helt mjuk. Under tiden några hårdkokande ägg och så prinskorvarna som fick lättsteka i smör. Smöret fick göra tjänst i soppan först som sist, rejält med kallt smör blankade soppan.
Lite lustig färg blir det med den här rödstjälkiga, men smaken är djupare och "grövre".

Mina älsklingar - med egen babyblogg


Jo, det är ju så här att jag ska bli farfar och August farbror vid bara 2 1/2.
Min försynte son har inte förmedlat att hela graviditeten, alla känslor, alla fakta, alla tankar dagligen reflekterats på mamma Emilias egen blogg.
Jag vet inte om det är intressant läsning för en var och mig gör barnafödande trots en "viss" vana bara nervös, men det är bra skrivet så besök Emilia och Gaston! - älsklingarna.

Pad thai - thailändskt lösenDet är en förmån att få den varma världens mat i vårt kök och tillagat mellan skinka och sill. Det skapar en smakrytm som vi alla gillar och många avundas.
Häromdagen hade vi lite folk på besök och Rodjana ställde sig vid spisen och stekte Pad Thai a la minute, en rätt att vänta på portionsvis - som en sufflé ungefär - måste ätas direkt.
Pad Thai är stekta nudlar helt enkelt med rasande goda tillbehör som slängs i pannan, ungefär som en svensk pytt, men här hålls allt samman av ägg som vispats upp som till omelett och sedan fördelas som äggröra bland övriga ingredienser. En pad thai innehåller med fördel både fläskkött och räkor, rostade krossade jordnötter, böngroddar, massor av vitlök.
När så den serveras i en liten trevlig hög på tallriken tillsätter var och en lime, fisksås, socker och torkad, rostad och krossad chili.
(ser att vi aldrig förmedlat ett riktigt recept på denna thaiklassiker - kommer vad det liter!)