Jag
har skrivit det tidigare, om hur bortskämda vi är här uppe i Hälsingland med
vår närmaste tätort, Färila som är utrustat med två fantastiska charkuterier,
den ena Björks där vi handlar helt underbara korvar, enormt god blodpudding, leverpastej, leverbiff, pölsa och falukorv som är mörk som en tjärad kyrkport. Här får vi
också alspånsrökt sidfläsk och jag citerar August när vi var på väg hem senast
och kastade oss in för att handla med till Stockholm – ”köp minst ett hekto av
sidfläsket så vi kan äta i bilen”. När han fick se det tunna paketet sa han: ”Äh
köp två så det i alla fall räcker till Bollnäs”.
Vid entrén står den, den gamla korvsprutan som vittnar om lång verksamhet på Delins |
Den
andra charken är en välordnad ICA – affär, Delins, som har lite av en lanthandel
en trappa ner och stort eget charkuteri på baksidan. Deras rimmade fläsk kan
man dö en smula för, speciellt det i lösvikt nyss upptaget ur rimlagen och
fortfarande alldeles blött. Amerikafläsket, betydligt saltare (torrsaltad
sugga) är ett måste till kolbullar. (Fatta lyxen att steka i järnpannan hemma i
torpet på järnspisen!)
Och mitt i allt charksnack dyker en blöta upp. Det åt vi till sen lunch idag hemmavid. Korntunnbröd kokt i mjölk och serverad med kallt salt smör, |
Delins
gör en falukorv ”Färilakorven” som slår all industrifalu med hästlängder. Säljer
tonvis till jägare och fiskare på väg upp till naturen och lika mycket till
samma folk när de åker hemåt igen.
Ibland har de egenproducerat torkat kött och alltid en hel disk fylld med skinkor, rökta korvar, salamis och andra specialiteter.
Läs mer om det jag skrivit om Delins HÄR och det jag skrivit om Björks HÄR!