onsdag 13 november 2019

Våra charkuterier i tätorten, Björks och Delins
Jag har skrivit det tidigare, om hur bortskämda vi är här uppe i Hälsingland med vår närmaste tätort, Färila som är utrustat med två fantastiska charkuterier, den ena Björks där vi handlar helt underbara korvar, enormt god blodpudding, leverpastej,  leverbiff, pölsa och falukorv som är mörk som en tjärad kyrkport. Här får vi också alspånsrökt sidfläsk och jag citerar August när vi var på väg hem senast och kastade oss in för att handla med till Stockholm – ”köp minst ett hekto av sidfläsket så vi kan äta i bilen”. När han fick se det tunna paketet sa han: ”Äh köp två så det i alla fall räcker till Bollnäs”.

Vid entrén står den, den gamla korvsprutan som vittnar om lång verksamhet på Delins

Den andra charken är en välordnad ICA – affär, Delins, som har lite av en lanthandel en trappa ner och stort eget charkuteri på baksidan. Deras rimmade fläsk kan man dö en smula för, speciellt det i lösvikt nyss upptaget ur rimlagen och fortfarande alldeles blött. Amerikafläsket, betydligt saltare (torrsaltad sugga) är ett måste till kolbullar. (Fatta lyxen att steka i järnpannan hemma i torpet på järnspisen!)

Och mitt i allt charksnack dyker en blöta upp. Det åt vi till sen lunch idag hemmavid.
Korntunnbröd kokt i mjölk och serverad med kallt salt smör,

Delins gör en falukorv ”Färilakorven” som slår all industrifalu med hästlängder. Säljer tonvis till jägare och fiskare på väg upp till naturen och lika mycket till samma folk när de åker hemåt igen. 

Ibland har de egenproducerat torkat kött och alltid en hel disk fylld med skinkor, rökta korvar, salamis och andra specialiteter. Läs mer om det jag skrivit om Delins HÄR och det jag skrivit om Björks HÄR!


För fina fågelfrön
Äntligen kom vi till skott. Igår satte vi upp fågelmataren i körsbärsträdet utanför köksfönstret.
Genast i morse fick vi besök av en hel hoper talgoxar och blåmesar.

Vi hade hoppats på domherrar också, men de kanske tar lite tid på sig. Däremot dök en talltita upp och det är ju roligt, en nötväcka och en nötskrika.

Släcker tidigare ikväll för att komma upp och titta på fåglar genom fönstret.
Jo – det är snö som ligger, dock blidväder. Gick från sju minus till noll på ett ögonblick i förrgår.