lördag 4 juni 2011

VID VENUS TUTTAR, VI MÅSTE GÖRA OSS AV MED SKITEN*

Bench, utställningen nyhängd i utställningslokalen på Hersby Hembygdsgård. Vernissage söndag kl 16:00. Hersby öppnar med spelmansmöte kl 15:00 och avslutas med dans på logen till 22:00 - varm mat och kaffe finns.

Filip Lindström är en av utställarna, här har katalogen precis kommit från tryck - den finns i en mindre upplaga och säljs för 20 kronor styck på utställningen.

När Hembygdsföreningen i Sollentuna nu visar några ungdomars verk som går under benämningen "Graffiti Hot Tradition" gör vi det för att visa på historiska perspektiv. Med på utställningen är föreningens "vargadjävel" som jag egenmäktigt kallat den. Uppe i "Stenhuset" som är från 1700 talet, hänger, uppträdda på lina, en hel samling med elaka bilder målade på gamla säckar, ägnade att skrämma Gråben in i fållor i akt och mening för att skjuta livet ur honom.Vargadjäveln skulle kunnat vara målad idag! Ändå härrör den från 1800-talet, nu insynkad i utställningen.
I ett hörn hittar vi också ett fotografi på runor inristade i en marmorbalustrad i Hagia Sofia i Istanbul


Evenemangsnot på Facebook här!

*Rubriken är ett så kallat klotter på en vägg i Pompeji. Och självfallet utvald med anledning. Det finns många som vill stoppa allt som har med den här kulturen att göra och gärna vill följa uppmaningen på pompejiväggen från cirka år 58. Inget är nytt under solen och allrahelst inte krav på inskränkningar i yttrandefriheten! Unga människor anmäls, utreds och döms till dryga böter och skadestånd, deras liv blir fullständigt ödelagda - med vilken rätt?

Söndagens huvudevenemang är naturligtvis spelmansmötet som kommer att engagera så gott som alla spelmän i Sollentuna med omnejd. Sollentuna Hembygdsförening har aktivt sökt knyta spelmännen till sig. Det resulterade bland annat en grupp som kallar sig Hersby Spelmän. Sedan tidigare har vi ett ungt "husband" på Hersby Hembygdsgård i Klasro Fiol.