lördag 14 mars 2020

Hamstrat ifall Coronan är en maginfluensa!


Alltså, vi nås av nyheten att det är toalettpappersbrist i Stockholms län. 
Nu befinner vi oss på nordligare breddgrader och här, i Färila på Delins i källaren, fanns idag balar med toapapper. Stockholmare på väg hem blev som vilda och jag lyckades slänga mig över tre balar att ta hem till torpet - oavsett behövs ju toalettpapper som förbrukningsvara och då är det väl bra att ha, virus eller ej, eller som Babben Larsson nyss delade på sin FB: 

 ”Fascinerad av toapappershamstrandet.
OBS! Corona är alltså INTE en maginfluensa.


Coronan är inte det största hotet mot vår vardag än, det är bristen på toapapper, men nu har vi så vi klarar oss till midsommar. Här uppe finns dessutom både pinnar och skägglav i riklig mängd som alternativ.

NÄR SISTA BJÖRNEN SKÖTS


Nu petar vi I torpet och framkallar tillbaka den gamla enkelstugan som den en gång var när Lass-Olle (?) byggde den andra hälften av 1800-talet. Jag pratar om Mobergs som byggdes om och fick en ny våning 1946. Då byggdes också väggen i stora köket, den vägg vi nu fått bort.

Man blir lätt lite historienördig I gamla trähus.
Möjligen fanns tankar på järnvägen förbi Ljusdal (invigdes 1880) när vårt hus byggdes. Brännvinstillverkning för husbehov förbjöds 1866 så då var det slut med det…eller?
Hursomhelst så behövde ingen längre tvingas ta nattvarden då nattvardstvånget ändades 1863.

Någonstans där i tidsfaggorna byggdes huset, kanske några årtionden senare, men i alla fall.


Mer bestämda artefakter har vi hittat och vet med bestämdhet att huset byggdes om hösten 1946. Nya tider, kriget var slut, alla sa "aldrig mer".
I golvet låg nämligen en nästan oläst Hälsinglands Folkblad från den 25 november 1946 och mest iögonfallande artikel på sidan tre var den något nattståndna nyheten att Färilas sista björn sköts 1880.