tisdag 10 april 2007

Vårrullar


Efter fläsket till lunch kom vi hem till nygjorda vårrullar, "jam wun sen goong" och stekt reis med räkor. I vårrullarna fanns fläskfärs, glasnudlar, mungböneskott och sjögräs, den ljumma salladen med räkorna var spetsad med rejält md chilli och det stekta riset var för för småungarna som trots allt mer och mer blir trakterade med heta röror. De doppar gärna sitt kaoniew i nam prig bun, lite försikigt, men det är ändå mer än de av våra försiktigaste svenska vänner vågar.

Fläsk med tillbehör


Fläsket är detsamma, det är bara tillbehören som varierar.
Uppe på vår matsal 12 tr serveras en fem sex olika rätter varje dag. Det är klassisk lunchmat, ingen nyckelhålsmeny, ingen kalorimedvetenhet. Allt serveras över disk som på löpande band, slaffs, slaffs, spill på tallriksbrämet, mera sås drällt över köttets panering eller rätt över potatispurén som i välmening kryddats med muskot och tyvärr alldeles för mycket.
Ändå går jag dit.
Jag smågillar det där med ostfyllda färsbiffar, färdigpanerad fisk otäckt likt fiskpinnar i smak och så en skarpsås till som glädjande nog är hemlagad. Han gör väldigt mycket hemma i det egna köket och rotmoset hans är bara obetalbart, det han serverar till fläskkorv som är kokt i riktigt kryddbad.
Tisdagar är fläskdagar och han varier med löksås ena tisdagen, bruna bönor den andra och så som idag och nästa tisdag och som oftast alltså stekt fläsk med raggmunk. Lite stabbigt stekta, jag förstår inte varför man inte kan servera rårakor till iställer men då bara han fnyser. Rårakor är enklare, billigare, frasigare och godare. Och så lingonsylt som syra, bättre än burkarna på ICA, men ändå väldigt mycket äppelgelè mellan de glesa lingonbären.
Fläsket är lagom rimmat och han har talat om att han är noga med leverantörerna.
Måndagar en gång i månaden är det sill med löksås. Jag har föreslagit sillbullar med korintsås - då fnyser han bara och frågar om jag vill att han ska gå i konkurs.
Ja, ja, tisdagar är fläskdagar och det är OK.