måndag 16 september 2013

En riktigt het rysare, Khua Kling


Den heta maten är starkt beroendeframkallande. Ibland blir längtan så stark. Så i helgen då vi var hemma hos Rodjana och åt fisk, torrstekt och härligt het.

Titta på bilden och säg efter mig:
Torsk eller fastare vitfisk, uer?
Skär fisken i pyttesmå bitar - kul receptanvisning! Lägg åt sidan.
Du behöver också citrongräs, färsk galangal* och färsk gurkmeja. Skär rötterna i små bitar och skiva citrongräset.
Mixa i blender.
Stek fisken med rapsolja i två minuter. Tillsätt het chillipasta, limeblad och rör ihop.

Har man ingen mixer så kör med stöten
Stänk över rejält med fiskbuljong och smaka av med strösocker och fisksås

Nåt sånt här blir som på bilden, servera med ris och lätt kokta eller råa grönsaker och örter.Khua kling

*Det få vet är att galangal inte alls är en ny företeelse i vårt land (vad är det utöver paltbröd?). Ostasiatiskas packlistor ger vid handen att galangal var det tredje i storlek efter the och lackarbeten.