lördag 31 oktober 2009

Skamligt mot Astrid Lindgrens minne


Man kan säga vad man vill om Astrid Lindgrens minnescentrum i Vimmerby. Det är lysande museipedagogik.
Utställningen är en ren och skär underbar hyllning till Astrid Lindgren där hennes storhet speglas ur ett berättarperspektiv - ett livsverk, ett unikt dokument.
Vi reste dit på vår väg från Skåne. Körde dessa ändlösa små höstvägar genom vackra Småland.
Tanken var att vi skulle hinna se utställningen och sedan smaka på Astrid Lindgrens värld i restaurangen.
När jag skrev min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas" var det exakt det som var tanken - läsa om Astrid Lindgrens värld och sedan kunna smaka på den, vilket är ekvivalent med att smaka sig genom flera hundra år av svensk tradition och kosthållning.


Därför måste det kännas genant (eller inte alls beroende på vett) att inte servera en enda rätt som har med Astrid Lindgren att göra - snarare sådant hon själv föraktade; halvfabrikat, snabbmat, med billiga råvaror och till ett pris som ger största möjliga vinst.
-Jag frågade; Man hade förväntat sig lite småländska specialiteter här om någonstans.
"Nej, tyvärr", var det korta svaret från herren bakom köksdisken.
Industrilagad Västerbottenspaj, burkad gulasch, "statoilmackor" , Nej tyvärr sa vi och drömde om rökta Näskorvar, emils hackekorv, isterband, tabberasets sylta, körsbärssaft, småländska ostkakor av olika tillverkning.
Det är skamligt att inte ens på en plats som denna som är så nära kult man kan komma (Astrids födelsehem Näs) kan förstå sambanden till en fullständig upplevelse.
Nu åkte vi vidare mot Norrköping och tänkte: Vad som helst utom McDonalds och så blev det. Följden? Jo att vi fick oss ytterligare en tankeställare.

Alltså - Sverige i skvalpande ekonomiskt bakvatten


Nu förstår jag hur Balter känt sig - reflekterade inte så mycket över priserna i Danmark när vi var där - betalade med kort och...så kollade jag saldot igår - kommer ihåg när jag köpte en låda kolchostillverkade fiskdrag i Riga för 20 år sedan och hade inte så lite pengar utan fick betala med sedel och låta udda vara jämt.

Detta är vad som serverades - OBS mackorna är inte smørrebrød utan mer att likna med det färdigbredda folk handlar på Statoil eller Pessbyrån:

2 små flaskor söt juice
1 flaska ordinärt vatten
1 smörgås med industriskuren lax
1 smörgås med ett överstekt och därmed torrt kycklingsbröst i syntetcurrysås
1 smörgås med rostbiff
1 liten sallad
2 kaffe
= 634 SEK