söndag 21 september 2008

Första höstgrytan en skördegryta

Egenodlad haverrot

Vänner på middag och ett långkok på spisen.
Fick tag i alldeles utmärkt mör högrev på Willys, det är som själva katten vad den butiken i Häggvik hittar bra kött av och till.
Ett par kilo gick i bitar och ett och ett halvt kilo egenodlad gul lök skars i klyftor. Allt bryntes för sig, löken i den orangea stekgrytan och köttet i restaurangpannan.
Redan nu, med salt och peppar skvallrade köttet, vid en provsmakning, om en sjujädra bra smak och mörhet.
Nyupptagna morrötter och lika nyskördad palsternacka fick gå i när köttet fått bräsera med löken i en burk starköl och några skedar demiglace en tid. Lagerblad och pepparkorn var enda kryddningen utöver lite salt och så serverades grytan med Anja..

Som förrätt serverade vi klyftor av nyskördade och nykokta rödbetor, gulbetor och cirkelbetor, heta överströdda med en torr fruktig parmesan och nötbrynt extrasaltat smör.
Vid sidan om fick vi också prova de första skördade haverrötterna, lätt kokta i saltat vatten och sedan avsmakade med en klick kallt smör. Riktigt gott, lite söt rotfruktssmak åt svartrothållet, men mer mjölig. Provsmakningen uppmanar till djupgrävning redan i veckan för nästa års haverrotsbädd.
Apselut!

Indisk middag och skördegryta

Alltid försent med kameran när man är hungrig. Det här är kycklinggrytan som vi åt igår, något äten och plåtad med telefon.

Ingen orkade göra mat igår kväll hemma och Alma var hos en kompis. Det fick bli uteätande på vår bengaliska kvarterskrog, hålet i väggen, Indian Khabar.
Där är det så bra att vi kan säga till hur stark vi vill ha maten och de förstår att vi är minst lika sugna på det riktigt heta som de själva.
Lammet är mört och välkokt stuvat, som igår med picklade grönsaker och het curry. Kycklingen är i det närmaste luftigt mör i en gryta med yogurt. Lovisa tog currystuvade grönsaker. Riset är minst lika gott som hemma.
Se där n praktisk och inte alls dyr lösning på gårdagens matproblem.
Nu åker jag iväg och köper kött till en mustig högrevsgryta. Vi tar upp potatis, betor och morötter idag och en och annan palsternacka som är färdig, möjligtvis ska jag också se hur haverroten blivit i år. Hela kylan är full av bönor och lite till finns att plocka vid sidan av de stora som får bli utsäde till nästa år. Ahh, en skördegryta i antågande för kvällen.