söndag 21 september 2008

Första höstgrytan en skördegryta

Egenodlad haverrot

Vänner på middag och ett långkok på spisen.
Fick tag i alldeles utmärkt mör högrev på Willys, det är som själva katten vad den butiken i Häggvik hittar bra kött av och till.
Ett par kilo gick i bitar och ett och ett halvt kilo egenodlad gul lök skars i klyftor. Allt bryntes för sig, löken i den orangea stekgrytan och köttet i restaurangpannan.
Redan nu, med salt och peppar skvallrade köttet, vid en provsmakning, om en sjujädra bra smak och mörhet.
Nyupptagna morrötter och lika nyskördad palsternacka fick gå i när köttet fått bräsera med löken i en burk starköl och några skedar demiglace en tid. Lagerblad och pepparkorn var enda kryddningen utöver lite salt och så serverades grytan med Anja..

Som förrätt serverade vi klyftor av nyskördade och nykokta rödbetor, gulbetor och cirkelbetor, heta överströdda med en torr fruktig parmesan och nötbrynt extrasaltat smör.
Vid sidan om fick vi också prova de första skördade haverrötterna, lätt kokta i saltat vatten och sedan avsmakade med en klick kallt smör. Riktigt gott, lite söt rotfruktssmak åt svartrothållet, men mer mjölig. Provsmakningen uppmanar till djupgrävning redan i veckan för nästa års haverrotsbädd.
Apselut!

2 kommentarer:

Kurt sa...

Jag vet inte hur söt havreroten är? Men annars borde ju också sockerbeta kunna vara ett alternativ.

Lagers tabberas sa...

Haverrot kan inte jämföras med ngt annat än svartrot. Sockerbetor är en helt annat rotfrukt och har en helt annan smak. Inte heller användbara i matlagning.