lördag 13 november 2010
Helg med gås och krås
Det har varit kulturnatt i Sollentuna. Som oöverträffad största kulturförmedlare i kommunen genom Sollentuna Hembygdsförening fick jag förmånen att leda ett heldagsäventyr - ett idéseminarium på temat: Ingenting är omöjligt.
Vi höll till i min konferenslokal på kontoret i Sollentuna kommunalhus. Hela huset i övrigt upptogs av arkivens dag. Kommunen har fördelen av en särdeles skicklig arkivchef, Annika Holmberg som har ett stort allmänhistoriskt arkiv att förvalta, bland annat det från Edsbergs säteri som eminerar från tidigt 1600-tal. Sålunda finns här det första brevet, från Gustav II Adolfs hand, som ger den förste "slottsherren" Henrik Olofsson i ett privilegiebrev rätt att driva Wärdshus och att ”urtappa och utskänka allehanda främmande och svenskt öl, desslikes vin och brännvin samt andre hetsige främmande drycker…såsom ock hålla där taffel och spis”.
Hembygdsföreningens idéseminarium var menat att skapa en bred kunskaps och idébank för både den närmaste tiden och samtidigt extremt långsiktigt och då handlar det om allt mellan att skapa en grafisk profil till evenamang och detaljplanering.
Efter ett flera timmar långt förmiddagspass drack vi kaffe bland alla som kommit av nyfikenhet till arkivens dag och lite senare fick vi höra ovan nämnda Annika Holmberg berätta om släkten Rudbecks tid på Edsbergs säteri. Träffsäkert, naturligt och inte helt utan poänger lotsade hon fram mellan söner och döttrar i rakt nedstigande led.
Seminariedagen avslutades med en gåsamiddag på Edsbacka Bistro, för dagen förstärkt med krögaren själv Christer Lingström (bilden ovan är från tidigare i veckan då jag besökte honom på Edsbacka Bistro Strängnäs). Hans närvaro borgade för en svartsoppa av rang och gåsen var mör, rosa i köttet och rent ypperlig i smak. Klassiska tillbehör följde och med en sås som man kunde äta med spisesked eller rent av döda för.
Middagen avslutades med skånsk äppelkaka - ni vet den där överreklamerade terrinen på riven sockerrostad kavring och kokta äppelbitar - i det här fallet alldeles perfekt, samt spettekaka och kaffe.
Några timmar med mat fick jag hasta iväg till Edsbergs slott för att vara med om VIP spektaklet på Edsbergs slott som kulturnämnden arrangerade. Jag har sett slottet förr och till och med gift mig en gång i tiden då kommunens vigselrum är beläget där.
Nu fick vi slå följe med slottets siste "Rudbeckare" som dagen till ära slutit upp.
Vi gick genom gemak och salar och öppnade ett slutet blått rum. Upplyst av bara starinljus satt där en Malla Silverstolpe och sydde evinnerligen för hand. Här gestaltad av Christina Frohm, riksspelman och "spelfröken" i Sollentuna kulturskola.
Det var en tablå, en liten intim getaltning, över en av Sollentunas nedtecknare på Edsbergsgodset. Malla Silverstolpes egna ord, blandat med musik i urval - och det var så att "det nästan var verkligt!"
Del av den kvartett som formidabelt och ungt tolkade Mozart på Edsbergsgodset
En trappa upp satte sig senare en kvartet från Edsbergs musikinstitut att spela Mozart och jag fick en sällsam nostalgisk kick kombinerad med upplevelsen av musik i nuet - Edsbackas musikinstitut är en del av Musikhöägskolan och slottet befolkas till daglig dags av masterclasselever med en stor vurm för kammarmusik. För 40 år sedan snart var jag själv i den miljön och då tillsammans med dessa elevers professorer och lärare. Platsen var Oslo och Musikhøgskolen där jag vistades på några år när under hela 70 talet.
Se där en gåsadag att lägga till arkivet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)