måndag 28 maj 2012

Magnus Johanssons härliga pain au chokolat

Jag har en outtalad fäbless för pain au chocolat. Har haft det sedan första gången jag åkte till Frankrike och Pais som 17 åring och i stort levde på denna delikatess, samt ostron, ost och rödvin ...ja ja combon är läskig, jag vet, men som sagt jag var bara 17 och torskade ofta på bibliska baksmällor.

Minnets pain au chokolat framkallas av Magnus Johansson med maffiga chokladstänger som genomkorsat smördegen och som gör en hel dag alldeles rusigt lycklig.

Har tagit som vana att ta en förmiddagskaffe, en café au lait med en surdegsfralla med ost och en pain chokolat på hans ganska nyöppnade bageri i Hammarby Sjöstad. en där stunden med det alldeles förbannat goda kaffet är bättre än den bästa powernapen man annars kan ägna sig åt vid tiotiden när morgonrusningen lagt ner.

...och appropos detta, det finns mazariner och mazariner. Hos Magnus  äger en mazarin en nästan 80 procentig fuktighet vilket spär på smaken av de bästa råvaror.

Bröden, matbröden ser klassiskt bondbakade ut, som om de slickats av lågor, brända här och var och med sädsmaken framträngande.

(De flesta har knappast alls känt smaken av riktig brödsäd, den liksom försvinner i all kemi i industribaket)